I s maturom se traži i naplaćuje prijemni ispit

Bez obzira na položenu maturu, dio fakulteta, osobito u Zagrebu, dodatno će provjeravati znanje budućih studenata.

10.5.2011.
16:02
VOYO logo

Iako ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs naglašava da nema potrebe za dodatnim provjerama znanja maturanata budući da su svi obvezni polagati državnu maturu, pojedini fakulteti i dalje preferiraju vlastite kontrole potencijalnih brucoša.

Uz dvije akademije, Pravni, Filozofski i Medicinski fakultet, na listi ovogodišnjih provjera dodatnih znanja upisani su Hrvatski studiji i Učiteljski fakultet. Pritom se dijele u dvije skupine - prvi su oni koji provjere provode samostalno, a drugi koji to rade u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi i maturu. Prvi ispite naplaćuju, drugi ne, piše Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispit donosi najviše bodova

Fakulteti i akademije različito i nazivaju testiranje kandidata - od prijemnih ispita do provjere dodatnih sposobnosti, provjere posebnih sposobnosti, prijamni, odnosno prijemni ispit...

Zanimljivo je da se na Filozofskom testiranje drukčije izgovara no što se piše, pa dok u službenom nazivu stoji dodatna provjera znanja, na uplatnici vrijednoj 250 kuna piše - razredbeni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom s više bodova vrednuju vlastiti ispit provjere nego ocjene iz srednje škole ili bilo koji ispit iz mature. Naime, test intelektualnih sposobnosti na Filozofskom donosi 30 posto bodova, ocjene iz srednje 20 posto, koliko i hrvatski jezik na maturi.

Tri zagrebačka fakulteta na kojima ovogodišnji maturanti neće morati plaćati dodatne provjere znanja su Hrvatski studiji, Učiteljski fakultet i Medicinski, budući da će oni svoje provjere provesti u okviru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni fakultet naplaćuje provjeru posebnih sposobnosti kandidata 200 kuna. Test u kojemu se provjerava razumijevanje teksta i logično zaključivanje donosi kandidatima do 250 bodova, odnosno isto koliko i uspjeh u srednjoj školi.

Prijemni ispit na Akademiji dramskih umjetnosti, sastavljen od dva kruga, kandidati plaćaju 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranje u Rijeci duplo jeftinije nego u Zagrebu

Ostala sveučilišta u Hrvatskoj manje su zahtjevna prema svojim kandidatima i tek rijetki fakulteti, odnosno smjerovi, zahtjevaju dodatne provjere. Dok Medicinski fakultet u Zagrebu inzistira na dodatnoj provjeri znanja iz biologije, kemije i fizike, Medicinskom fakultetu u Rijeci dovoljna je državna matura.

Filozofski fakultet u Rijeci ima dodatnu provjeru samo za smjerove njemački jezik i psihologija, a ne kao zagrebački filozofski za sve studijske programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiranje za riječku akademiju stoji 330 kuna, a ostali odjeli Sveučilišta u Rijeci upola su jeftiniji od Zagreba i stoje 130 kuna.

Vezani članci:

arti-201006140238006 arti-201006230453006 arti-201101270309006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo