I Rončević ima flaster na glavi!

Bivši ministar obrane i policije Berislav Rončević pojavio se u srijedu na Županijskom sudu s flasterom ispod oka!

24.11.2010.
13:08
VOYO logo

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader u utorak je osvanuo u Saboru s flasterom na sljepoočnici. Novinari ga nisu pred kamerama upitali što mu se dogodilo, a on porijeklo ozljede nije htio odati ni u neformalnom razgovoru s njima.

Inače, suđenje Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u "aferi kamioni" nastavlja se svjedočenjem stručnjaka s Prometnog fakulteta koji je izradio novo vještačenje o nabaci vojnih kamiona 2004. U tom se vještačenju navodi kako kamioni tvrtke Iveco, s kojom je MORH sklopio izravnu pogodbu iako je MAN bio jeftiniji, nisu udovoljavali tehničkim zahtjevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačića i Rončevića se tereti da su državni proračun sklapanjem ove nagodbe oštetili za 10,2 milijuna kuna.

Vještak s Prometnog fakulteta ustvrdio je da mu Ministarstvo obrane (MORH) nije željelo dostaviti sve podatke potrebne za izradu vještačenja o kupovini vojnih kamiona zbog čije su se nabave na optuženičkoj klupi našli bivši ministar Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto da nam olakša posao, MORH nam je otežavao", kazao je profesor s Prometnog fakulteta Zdravko Bukljaš pojašnjavajući vještački nalaz prema kojemu skuplji Ivecovi kamioni također nisu udovoljavali uvjetima natječaja.

Rončevićeva obrana od početka je postupka optužnicu koja ga tereti da je izravnom pogodbom kupio skuplje Ivecove kamione pokušavala osporiti tvrdnjama da MAN-ovi nisu imali potrebne karakteristike, poput zadovoljavajuće nosivosti te da ne koriste gorivo tipa F34 koje propisuju NATO standardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz vještačenja stručnjaka s Prometnog fakulteta vidljivo je da upravo Ivecovi kamioni nisu zadovoljavali po niti jednoj od pet točaka, dok 10 milijuna kuna jeftinija MAN-ova vozila u tri točke udovoljavaju traženim uvjetima.

"MAN je testiran pod opterećenjem i pokazao je vrlo dobre karakteristike", kazao je Bukljaš. Dodao je i da je teretna varijanta MAN-ovih kamiona bila u potpunosti izrađena od čelika, dok su Ivecovi bili aluminijski s podom tovarnog prostora od iverice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče goriva Iveco u ponudi nije naznačio mogu li koristiti gorivo tipa F34, dok je MAN naveo da se ono može koristiti kratkotrajno ili neophodno, kazao je vještak.

Rončevićeva obrana prigovorila je vještačkom nalazu i zatražila da se dopuni, što je sud odbio uz tvrdnju da je i ovo vještačenje provedeno na zahtjev obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, novim vještačenjem obrana je željela dokazala da jeftiniji kamioni nisu mogli doći u obzir za kupnju, a time i osporiti USKOK-ovu optužnicu kojom se Rončević i Bačić terete da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a.

Sutkinja Jasna Smiljanić nastavak suđenja zakazala je za 1. prosinca kada bi optuženici trebali iznijeti obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011230303006 arti-201011170703006 arti-200912140400006 arti-200912140182006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo