I predsjednik komentirao Šimunićevo ponašanje

'Znamo da su u donošenju odluke o uvođenju ćirilice, kad je donošen zakon, sudjelovali svi pa i neki koji su danas jako protiv.

20.11.2013.
17:39
VOYO logo

Josipović je u intervjuu za MediaServis kazao da su događaji u Vukovaru vrlo loše utjecali na ugled Hrvatske. Velika je odgovornost na političkim strankama, poručio je predsjednik.

"Kako možete danas dići ruku, sutra dići ruku protiv provođenja tog zakona? To je nešto što nije dobro", rekao je Josipović kazavši da su "u donošenju odluke o uvođenju ćirilice, kad je donošen zakon, sudjelovali svi pa i neki koji su danas jako protiv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Oko ćirilice ne bi bilo ustavno raspisivati referendum'

Skupljanje potpisa za referendum, koje je pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Josipović smatra nepotrebnim. "Nisam siguran što će Ustavni sud reći ako ta inicijativa krene i zaživi, a nisam siguran da je to pitanje oko kojeg bi bilo ustavno raspisivati referendum."

Kad je riječ o referendumu o definiciji braka, Josipović je rekao da je protiv toga da se takav sadržaj unosi u Ustav jer to nosi lošu, diskriminatornu poruku. Ipak, svim građanima poručuje: "Želio bih našim građanima i građankama reći, bez obzira kojeg su mišljenja, demokratsko je pravo svakoga da bude za ili protiv na referendumu, ali moj poziv je: izađite na referendum. Postoji jedna tendencija posebno u određenim, rekao bih, intelektualnim krugovima da su možda uvrijeđeni pitanjem. Ne! Sad je prilika da izađemo na referendum i kažemo što mislimo o toj materiji", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemojmo trošiti vrijeme na interpretaciju što znači stay'

Na pitanje tko krši memorandum iz Mokrica, kad je u pitanju sporazum sa Slovencima o deviznoj štednji u Ljubljanskoj banci, Josipović je ocijenio da Hrvatska 'u cjelosti poštuje odredbe'. "Znate da sam oduvijek bio kritičan u tim našim odnosima, pa i prema našoj strani jer sam smatrao da je to korisno, ali doista mislim da se Hrvatskoj u ovom trenutku nema što prigovoriti", kazao je Josipović.

Objasnio je da ima jedno drugačije razumijevanje slovenske strane o jednom aspektu sporazuma, a to je što znači odredba da će postupak zastati. "Ideja je bila ta da se u periodu od dvije godine, koliko naš zakon predviđa, može zastati s postupkom, da se nađe rješenje. I mislim da bi vrijeme koje sad trošimo na interpretaciju što znači 'stay' u tekstu sporazuma, bilo bolje potrošiti na traženje tog kompromisa. Jer sad će nam proći dvije godine u natezanju što znači ta jedna riječ, a u međuvremenu će vrijeme proći i nećemo naći kompromis. Stoga je moja preporuka: pustimo što znači ta jedna riječ, razgovarajmo o meritumu", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunićev potez potpuno neprimjeren

Predsjednik je komentirao i sinoćnju utakmicu Hrvatske i Islanda, odnosno Joe Šimunićaskandiranje . Smatra da je Hrvatski nogometni savez mora o tome dobro razmisliti jer, kako je rekao, nogomet je više od sporta - nogomet je i društvena poruka.

"Je li gospodin Šimunić ušao u kažnjivu zonu, jer znamo da je izražavanje ili propagiranje totalitarnih režima i zločinačkih režima kažnjivo, ja o tome ne mogu reći, ali da je riječ o potpuno neprimjerenom potezu o kojem doista moraju razmisliti u Nogometnom savezu, ako žele imati vjerodostojnost, to je točno", ustvrdio je Josipović. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo