ZADNJA PETORKA / I posljednji hrvatski pomorci napustili 'Mirjanu K'. Nakon pet mjeseci na brodu, dopušten im je odlazak doma

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Tvrtka je propala zbog dugova, a pomorci ostali bez plaća, a potom i zaliha vode i hrane

9.10.2022.
15:34
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Dvojica Hrvata, jedni od posljednjih članova posade broda "Mirjana K", javlja Novi list, u nedjelju su iskrcana te su iz Grčke nastavili put doma. U zagrebačku zračnu luku sletjeli su nešto prije 19 sati te je njihova pet mjeseci duga agonija. Posada naime nije smjela napustiti brod u Pireju koji je zaustavljen zbog dugova, a posada je ostala bez plaća i bez zaliha vode i hrane.

Hrvati su naposljetku s broda otišli zajedno s dva Albanca i jednim Crnogorcem, a sve je potvrdio i Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon gotovo pet mjeseci agoniji pomoraca s broda »Mirjana K« napokon je došao kraj", rekao je pa podsjetio kako su i prije desetak dana iskrcana dvojica pomoraca iz Hrvatske. Naposljetku, dodao je kako su pregovori s lučkim vlastima bili dugotrajni i iscrpljujući, ali smilovali su se i dozvolili repatrijaciju preostalih članova posade.

"Ovi pregovori u samoj završnici nisu bili nimalo lagani", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bez plaća /

Hrvatski pomorci četiri mjeseca ne smiju mrdnuti s broda, ali nazire se kraj agonije? 'Psihički smo užasno'

Image
bez plaća /

Hrvatski pomorci četiri mjeseca ne smiju mrdnuti s broda, ali nazire se kraj agonije? 'Psihički smo užasno'

Inače, Grci posljednjim članovima posade nisu dopustili repatrijaciju čak ni kada je brod promijenio vlasnika, a na isti je stigla i nova posada. Zahtijevali su da se prvo obnovi jedan od brodskih certifikata. Osim toga, prije mjesec dana nisu dopustili iskrcaj ni pomoraca za koje su grčki liječnici zaključili kako nisu sposobni za daljnji rad na brodu.

Kako smo naveli, pomorcima nije isplaćivana ni plaća, a kako sada ističe Simić, troškove repatrijacije i zaostalih plaća snosit će P&I klub osiguravatelja broda koji je pomorcima s "Mirjane K" već isplatio tri zaostale plaće, a prema Konvenciji o radu pomoraca, dužan im je isplatiti i četvrtu ako to ne učini brodar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo