iskustva s agresivnim učenicima / Dramatične ispovijesti profesora: 'Rekao mi je da živa neću izaći iz škole. Naganjao me oko stola s nožem'

Image
Foto: Shutterstock

Jedan učenik u zbornicu je bacio bombu koja je ozlijedila devet profesora. Njegova kazna? Godinu i pol u popravnom domu, ali redovno pohađanje druge škole

22.12.2023.
17:03
Shutterstock
VOYO logo

U zagrebačkoj Strojarsko-tehničkoj školi došlo je do sukoba profesora i učenika, a sada sve više profesora dijeli svoja iskustva s agresivnim učenicima. Situacija u kojoj im je kolega zatvoren nakon što se hrvao u učionici s učenikom izazvala je lavinu reakcija i podrške profesoru. I ne samo od prosvjetnih radnika, javlja Danas.hr.

No upravo mu kolege stali su u njegovu obranu dijeleći svoje priče uz hashtag #ijasamfranjo. Podsjetimo to je hashtag kojim profesori i učitelji diljem zemlje na društvenim mrežama iskazuju međusobnu solidarnost još od incidenta iz 2018. gdje su profesora Franju Dragičevića učenici gađali kredom, nakon čega je on nasrnuo na njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Naganjao me oko stola s nožem dok je drugi učitelj zvao policiju'

Naime, nasilje se, slažu se svi, u ni u kojem slučaju ne podržava i najstrože se osuđuje, no u ovoj priči nije sve tako crno-bijelo. Od prijetnji fizičkim nasiljem, do bušenja guma nakon loše ocjene, prosvjetni radnici na svojoj koži svakodnevno osjećaju okrutnost, bezobrazluk i potpuno nepoštovanje od mlađih generacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenik mi je na produžnoj nastavi rekao da će me udariti šakom jer mu idem na živce", glasi jedna od ispovijesti.

"Na kraju sata učenik mi je rekao kako živa neću izaći iz škole. Majka učenika je rekla da se on samo malo šalio", rekla je jedna of profesorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'mora smanjiti pivice' /

Fuchs o slučaju u zagrebačkoj školi: 'Pritvor je možda pretjeran. Banožić na slobodi, a profesor iza rešetaka. Paralela? Ne vidim je'

Image
'mora smanjiti pivice' /

Fuchs o slučaju u zagrebačkoj školi: 'Pritvor je možda pretjeran. Banožić na slobodi, a profesor iza rešetaka. Paralela? Ne vidim je'

Problem, kako kažu, nije samo u djeci već i u roditeljima koji ne mogu prihvatiti lošu ocjenu svog djeteta ili ne priznaju njihovo loše ponašanje.

"Jedan roditelj ušao je u zbornicu i naganjao me oko stola s nožem dok je drugi učitelj zvao policiju" navodi jedan učitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan učenik u zbornicu je bacio bombu koja je ozlijedila devet profesora. Njegova kazna? Godinu i pol u popravnom domu, ali redovno pohađanje druge škole.

'Ravnatelju je to bilo smješno'

Mnoge profesorice i učiteljice susreću se sa prijetećim dobacivanjima, te se osjećaju bespomoćno, a neumjesni komentari su i nadležnima u zbornici smiješni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenik je komentirao da ga zanima jesam li i dolje crvene boje. Ravnatelju je to bilo smiješno", napisala je jedna profesorica.

Prijetnje nisu bezazlene, a neke od njih su i prijetnje smrću. Jedna je nastavnica napisala da joj je učenik rekao kako će je dočekati njegov prijatelj koji je već propucao dvoje ljudi, ako ga zapiše da je otišao sa sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor je i nakratko bio u pritvoru te će mu biti uručen otkaz, što je i potvrdila ravnateljica škole. Pušten je iz pritvora, što je potvrdio i njegov odvjetnik, a za sada nema informacija hoće li i učenici snositi posljedice.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je situaciju upozorivši kako nasilju nije mjesto u školi. Kada je upitan da usporedi ovaj slučaj s onim ministra Banožića, koji je nedavno skrivio automobilsku nesreću u kojoj je jedna osoba izgubila život, rekao je da to nije isto. Mario Banožić je smijenjen, ali u zatvoru nije proveo ni dana, dok je profesor koji se pohrvao s učenikom odmah završio u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Profesor zagrebačke škole sukobio se s učenikom u razredu, udarao ga po glavi: 'Dobit će otkaz'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo