I Kosor vidi samo 'trunku optimizma' za građane

Jadranka Kosor obznanila je rezultate gospodarstva za drugo tromjesečje ove godine u kojemu su neke od komponenti zabilježile rast u odnosu na 2010. godinu.

25.8.2011.
17:02
VOYO logo

Premijerka Jadranka Kosor iznijela je gospodarske statistike za drugo tromjesečje ove godine. Tvrdi kako su te brojke "trunka optimizma za hrvatske građane", ali i dokaz da se provodi program gospodarskog oporavka provodi.

"BDP porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani u drugom tromjesečju. Nakon dugog perioda pada, bilježimo blag rast", kazala je, dodajući kako to znači i da je Vlada realno procijenila rast BDP-a za 2011. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike takav je i u Italiji i u Velikoj Britaniji", kazala je zatim, i nabrojala kako je u Rumunjskoj rast BDP-a iznosio skromnih 0,3 posto, dok Grčka i Portugal bilježe pad BDP-a.

Budući da ekonomisti izlazak iz recesije smatraju porast BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, to ne znači da je Hrvatska izašla iz recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je i kako je zabilježen rast prometa u trgovinama na malo za 4,9 posto, zatim porast broja turista za 12,1 posto te broja noćenja za 12, 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najavila je i da će se u ponedjeljak sastati povjerenstvo za raspisivanje međunarodnog natječaja za projekt Brijuni rivijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Određena formula za izračunavanje naknade za legalizaciju bespravnih objekata

Ministar graditeljstva i okoliša predstavio je uredbu Vlade o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih objekata, prema kojoj će visina naknade ovisit će o površini i namjeni objekta, odnosno komunalnoj naknadi koja se obračunava za taj objekt.

Pola novca koji će se tim putem uprihodovati ići će u državni, a druga polovica u proračun lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave koristit će taj novac za uređenje naselja, dok će Vlada taj novac utrošiti za izradu katastra i gruntovnice te za poboljšavanje energetske učinkovitosti zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamstva Brodosplitu

Vlada je također brodogradilištu Brodosplit izdala jamstva za izgradnju tri sofisticirana broda za nizozemske naručitelje.

"Ovo nije jamstvo za banke, odnosno novi kredit, nego jamstvo naručitelju broda. On će avansno po fazama plaćati izgradnju broda, a Vlada jamči da će avansi biti iskorišteni za pravodobnu izgradnju broda", navela je ministrica financija Martina Dalić, dodajući da će jamstva biti vraćena nakon isporuke brodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107040694006 arti-201009220291006

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo