I KOD PETRINJE SE OTVORILA ZEMLJA, ŽITELJI U STRAHU: / 'Uzrok klizanja je sječa šuma. Ne riješi li Vlada to, blokirat ćemo ceste'

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Dok mještani strahuju od proširenja klizišta, gradonačelnik Petrinje upozorava na uzrok klizanja - nekontroliranu sječu šuma.

16.3.2018.
14:55
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

U Prnjavoru Čuntićkom na Banovini, nedaleko Petrinje, pojavilo se klizište koje ugrožava desetak obiteljskih kuća, a iako štete na objektima još nema, mještani se, poučeni iskustvom uništenih kuća u Hrvatskoj Kostajnici, boje kako bi se klizište moglo proširiti.

Ugroženo su područje u petak obišli članovi petrinjskog Stožera Civile zaštite s gradonačelnikom Darinko Dumbovićem i pročelnikom Područnog ureda Džavne uprave za zaštitu i spašavanje u Sisku Željkom Prpićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Gradonačelnik Dumbović je slučaj usporedio s onim kostajničkim, napomenuvši kako stanovnici ugroženih kuća prošle noći zbog tutnjave i podrhtavanja tla nisu spavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će kao petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik tražiti da se Vlada i Sabor uključe u rješavanje ovog problema, a kao uzrok klizanja tla naveo je nekontroliranu sječa šuma na prostoru Banovine.

"Odvukli su sa Zrinske, Hrastovačke i Trgovske gore milijune kubika drvne mase, osakatili su prirodu, ostavili iza sebe pustoš, zbog čega se sada pojavljuju odroni i klizišta. Postavlja se pitanje tko dopušta čistu sječu šuma, a na to bi pitanje trebale odgovoriti Hrvatske šume i Hrvatska vlada. Siguran sam da u toj mletačkoj sječi šuma ima i kriminala", istaknuo je Dumbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se hitno nešto ne poduzme, kako je najavio, pozvat će na građanski neposluh i blokadu cesta svima koji ovdje drastično sjeku šume i odvoze drvnu masu te basnoslovno zarađuju, a mještanima ostavljaju samo probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo