I HRVATI ĆE SE MOĆI CIJEPITI SPUTNJIKOM V: / Ruski veleposlanik tvrdi da je za to potreban samo jedan uvjet; 'Spremni smo za isporuku'

Image
Foto: Profimedia
1.2.2021.
9:57
Profimedia
VOYO logo

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko kazao je u razgovoru za Večernji list od ponedjeljka da će Hrvatska dobiti rusko cjepivo ako ga zatraži. I dok zemlje članice EU, među kojima i Hrvatska, muku muče oko isporuke cjepiva, Rusija je spremna isporučiti 100 milijuna doza u drugom tromjesečju što je za Večernji list ekskluzivno potvrdio i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko, navodi dnevnik.

Image
PFIZER VIŠE NEMA NAJUČINKOVITIJE CJEPIVO PROTIV COVIDA? Rusi tvrde: /

'Sputnik V pokazao je učinkovitost od 92 posto'

Image
PFIZER VIŠE NEMA NAJUČINKOVITIJE CJEPIVO PROTIV COVIDA? Rusi tvrde: /

'Sputnik V pokazao je učinkovitost od 92 posto'

Niz prednosti

Iako Hrvatska još službeno nije zatražila od Rusije cjepivo, Nesterenko napominje kako je voditeljica istraživačke skupine Instituta Ruđer Bošković, Dragomira Meichen, hrvatska predstavnica u Međunarodnom znanstvenom stručnom vijeću za cjepivo Sputnjik V, tako da već postoji platforma za savjetovanje s hrvatskim stručnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sputnjik V ima niz prednosti koje uvelike pojednostavljuju isporuku cjepiva širom svijeta – temperatura skladištenja u rasponu od +2 do +8 Celzijevih stupnjeva omogućuje čuvanje u običnom hladnjaku. Cijena je manja od 10 USD po injekciji, što cjepivo čini pristupačnim za mnoge zemlje".

Koristi se u više od 50 zemalja

Veleposlanik je kazao i da rusko cjepivo može igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije i koristiti se u misijama UN-a. "Stoga je glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio nadu da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) što prije certificirati cjepivo", istaknuo je Nesterenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je Rusija do sada ukupno zaprimila zahtjeve za kupnju 1,2 milijarde doza cjepiva iz više od 50 zemalja. "U isto vrijeme Sputnjik V već se aktivno koristi u Rusiji – mjesta za cijepljenje otvaraju se ne samo u bolnicama već i u trgovačkim centrima, pa čak i u kazalištima! Koliko znam, u centru Moskve postoji i poseban centar za cijepljenje građana stranih država. Primjerice, zaposlenici talijanskog i švicarskog veleposlanstva u Moskvi već su iskoristili ovu priliku, a sami veleposlanici dali su primjer", ističe Nesterenko, donosi Večernji list.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo