Mirisni, fini i posni pereci djelo su ruku kuharica Željke Čališ i Marije Lukinić, a rukave su zasukala i dva fratra.
- 'Moje mjesto pod suncem': Zraka koja najmlađima pokazuje put iz života u siromaštvu u bolje sutra
- Još jedan projekt koji je zapeo: Što je 'banka hrane' i zašto je Hrvatskoj prijeko potrebna?
- Kada će Hrvatska dobiti banku hrane? Bacamo 400.000 tona, a siromašnih je sve više
''Sad smo napravili 100 komada. U svakom paketiću je 13 pereca, a subotom napravimo 680 paketića puta 13 pa računajte koliko je to'', kaže Željka, kuharica u pučkoj kuhinji na Svetom duhu.
Od Pepelnice do danas su ispred pećnice. Pereci se prodaju po cijeni od 20 kuna i to za novi kotao koji bi omogućio bogatiji obrok za beskućnike.
Vrijednost mu je oko 40.000 kuna, a uspjeli bi ga kupiti s 50.000 prodanih pereca.
''Budući da to izlazi iz okvira našeg redovitog financiranja i
pripreme hrane u pučkoj kuhinji osmislili smo korizmenu
akciju'', objašnjava fra Vladimir Vidović,
voditelj pučke kuhinje na Svetom duhu.
'Posni pereci u pomoć priteci'
Svećenici sa Svetog Duha poznati su javnosti jer su prošlog studenog podijelili gotovo 10 tona smrznutih komada pizze u tri sata.
U novoj akciji perece prodaju nedjeljom ispred crkve nakon mise, ali i za vrijeme rada pučke kuhinje.
''13. je broj Svetog Antuna i u ovu lijepu vrećicu smo stavili 13 malih pereca s deklaracijom korizmeni pereci - uz slogan: Posni pereci u pomoć priteci'', kaže fra Vladimir.
Najpotrebitijih u župi je 300-tinjak korisnika dnevno.
''Nalazimo se u prostoru blagovališta. Možda vam se ovaj prostor
čini prazan, ali će doći za koji sat korisnici i ovdje će
blagovati. Puno nam pomažu volonteri kojih ima 50-ak'', ističe
fra Vilček Novački, iz Župr sv. Antuna
Padovanskoga.
'Osjećaj je super, oduvijek sam htio pomagati ljudima i
stvarno je prekrasno'
Među njima je i 24-godišnji student Luka Radetić
koji pomaže pakiranjem vrećica: ''Osjećaj je super, oduvijek sam
htio pomagati ljudima i stvarno je prekrasno''.
Pereci s ljubavlju recepturom su stigli iz Vinkovaca odakle je rodom fra Vidović, a kuharica Željka objašnjava: ''Recept je jedan kilogram brašna, žlica soli, pola litre mlijeka, žlica šećera, jedan rastopljeni margarin i kvasac''.
Ili ako vam je lakše, kupnjom gotovih pereca nastavlja se pokrenuti val dobrote.