I DALJE JE LOŠE U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI: / Objavili da danas imaju 109 novozaraženih, a onda je prvi čovjek Splita najavio - festival

Image

Bit će to slanje slike o novoj normalnosti u Splitu i poruka ljudima da se u epidemiji koronavirusa 'liječe' knjigama, rekao je Krstulović Opara

27.8.2020.
12:12
VOYO logo

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je konferenciju za medije, na kojoj su izvijestili o epidemiološkoj situaciji u županiji. Izvijestili su o 109 novozaraženih osoba.

"Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 799 obrađenih testova danas je 109 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita 49, Solina osam, Makarske sedam, Sinja šest, Kaštela pet, Hvara, Prološca i Dicma po četiri, Imotskog i Hrvaca po tri, Podstrane i Pučišća po dvije te po jedna osoba iz Omiša, Starog Grada, Trilja, Vrlike, Dugopolja, Podgore, Runovića, Segeta, Šestanovca, Tučepa, Zmijavaca i Ciste Provo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog broja, 34 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1376 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 41 Covid-pozitivna osoba u KBC-u Split, od kojih se četiri osobe nalaze na respiratoru. Četiri osobe su u karanteni.

Ravnateljica Županijskoga nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin poručila je da ju veseli smanjenje broja novozaaženih u Imotskom, ali da su se pojavila žarišta u Sinju i Solinu, koja su povezana s jednim sportskim klubom. Dodala je kako su u nekoliko teretana locirali potencijalna žarišta, zbog čega su sve zatvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ta grana trpjet će materijalne štete, ali morali smo tako. Morat ćemo parcijalno zatvarati gdje nam se otvaraju žarišta. Nije nam u interesu da pati gospodarstvo, ali moramo balansirati", izjavila je Karin i dodala da ne vidi razloga za hajku, jer ako se na nekom mjestu pojavi više od jedne osobe sa zajedničkim izvorom zaraze, radi se o epidemiji.

Stigmatizacija uz festival

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na konferenciji je rekao kako će se unatoč epidemiološkoj situaciji održati Mediteranski festival knjige od 2. do 6. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj festival bit će pokazna vježba kako se ponašati i u koronakrizi i kako u kriznoj situaciji provesti zahtjevnu organizaciju ovakvog kulturnog događaja. Organizatori rade iznimno važan i zahtjevan kulturni događaj. Bit će to slanje slike o novoj normalnosti u Splitu i poruka ljudima da se u epidemiji koronavirusa 'liječe' knjigama", rekao je Krstulović Opara.

Dodao je kako bi volio izbjeći medijsku stigmatizaciju Splita i Županije. "Prije 15 dana upozorili smo na nepreciznost da su neki klubovi predstavljeni kao restorani i da time mogu raditi duže. Naše lokalne snage prijavljuju to sanitarnoj inspekciji koja po tome mora postupati. Veseli nas činjenica da broj zaraženih u gradu pada. Danas je 49, jučer je bilo 63. Siguran sam da je to posljedica mjera koje smo uveli proteklih dana. Nadam se da ćemo sačuvati radna mjesta kroz gospodarstvo", poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fleksibilne odluke o mjerama

Predsjednik Županijskoga stožera civilne zaštite, Luka Brčić rekao je da su na dašnjem sastanku sve lokalne stožere obavijestili o mjerama koje vrijede u sljedećih 14 dana. "Dogovor je da se nakon 14 dana ponovno sastanemo i zajednički donesemo odluke o prolongiranju ili ukidanju mjera. Nacionalni stožer uputio je neke nove prijedloge mjera, neke su sredine spominjale skraćivanje radnog vremena u kafićima, ali vidjet ćemo", rekao je Brčić i istaknuo da su, unatoč tome što inspekcije rade, kazne zadnja mjera.

Predstavnik Županije, Tomislav Đonlić rekao je da će nastava u novoj školskoj godini početi 7. rujna, ali uz satove skraćene na 40 minuta, kako bi škole dobile vremena za dezinfekciju. istaknuo je kako je Županija odlučila nabaviti maske za učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo