BAQSIMI / HZZO objasnio poskupljenje lijeka za dijabetičare. 'Pratili smo potrošnju, postoji sličan lijek na tržištu'

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Riječ o glukagonu za inhaliranje koji se koristi u hitnim stanjima, odnosno u slučaju teške hipoglikemije kada može spasiti život

14.7.2023.
15:40
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Nakon informacije da poskupljuje lijek za dijabetičare, Baqsimi, oglasio se i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Naime, lijek je od ponedjeljka moguće dobiti uz nadoplatu od 43,44 eura.

Iz HZZO-a za Danas podsjećaju kako je isti na osnovnu listu lijekova stavljen 1. prosinca 2022. godine, a dok je lijek na listi lijekova, HZZO ima obvezu praćenja potrošnje tog lijeka u odnosu na procjenu potencijalnog novog troška, koja je bila sastavni dio dokumentacije temeljem koje je Povjerenstvo za lijekove predložilo Upravnom vijeću stavljanje lijeka na listu lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na značajno odstupanje predviđenog troška od stvarnog troška po osnovi potrošnje lijeka, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, sukladno odredbi članka 14.st.3, revidiralo je status lijeka na listi lijekova HZZO-a, ističu pa navode i da su odluku donijeli uvažavajući potrebe bolesnika te činjenicu da na Osnovnoj listi lijekova od ranije postoji lijek s istom djelatnom tvari glukagon, zaštićenog imena GlucaGen Hypokit za supkutanu primjenu, za primjenu u istoj indikaciji kao i lijek Baqsimi.

Image
struka bijesna /

Poskupljuje lijek za dijabetičare. Od ponedjeljka doplata skoro 50 eura za djecu i odrasle

Image
struka bijesna /

Poskupljuje lijek za dijabetičare. Od ponedjeljka doplata skoro 50 eura za djecu i odrasle

Lijek GlucaGen Hypokit je i dalje u cijelosti dostupan osiguranim osobama HZZO-a. Radi olakšane primjene lijeka, iako je cijena lijeka Baqsimi bitno viša od cijene usporednog lijeka, Povjerenstvo je zaključilo da i dalje taj lijek treba ostati na Osnovnoj listi lijekova za djecu do 15 godina. Ostali bolesnici i dalje imaju dostupni besplatan glukagon na listi lijekova za supkutanu primjenu, a ako žele lijek primijeniti nazalnim putem, tada lijek mogu dobiti propisan na recept uz uvjet da kod podizanja lijeka u ljekarni plate sudjelovanje u cijeni lijeka, govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče navoda da pritom nisu pitali dijabetologe za mišljenje, govore da je Povjerenstvo za lijekove HZZO-a stručno tijelo koje ne čine zaposlenici HZZO-a, već eminentni medicinski stručnjaci, većinom profesori u Kliničkim bolničkim centrima i Kliničkim bolnicama, koji donose svoje mišljenje o lijekovima koji se stavljaju na liste lijekova HZZO-a, kao i o izmjenama vezano za lijekove koji se već nalaze na listama lijekova.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi hit za mršavljenje - lijek za dijabetes! 'Traže ga sve više, dolaze s privatnim receptima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo