OGLAS

pojačani intenzitet / HZJZ osigurao 20 tisuća doza protiv pneumokoka. Kreće cijepljenje protiv upale pluća

Image
Foto: Shutterstock

Pneumokokna bolest najčešće izaziva tešku upalu pluća. Za osobe koje su u povećanom riziku, poput osoba sa šećernom bolešću, srčanih bolesnika, oni koji imaju astmu i KOPB- cjepivo protiv pneumokoka je besplatno

26.9.2023.
13:00
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) nabavio je 20 000 doza cjepiva protiv pneumokoka, izvijestio je u utorak HZJZ upozorivši da se dolaskom jeseni očekuje pojačani intenzitet respiratornih bolesti.

"Prošle smo godine na terenu mogli vidjeti koliko naših građana ne zna što je pneumokok, a kamoli da protiv te bolesti postoji cjepivo. Nakon niza aktivnosti, odaziv na cijepljenje je bio vrlo velik i mi se doista nadamo kako će i ove sezone procijepljenost biti visoka" izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nabavili smo 20 000 doza cjepiva. Ona su dostupna za distribuciju u županijske zavode za javno zdravstvo. Tako da je s naše strane sve spremno" potvrdio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a Tomislav Benjak.

Image
REKORDAN BROJ CJEPIVA /

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

Image
REKORDAN BROJ CJEPIVA /

Povećana potražnja za cjepivom protiv pneumokoka, HZJZ nabavio još 15.000 doza

Pneumokokna bolest najčešće izaziva tešku upalu pluća. Za osobe koje su u povećanom riziku, poput osoba sa šećernom bolešću, srčanih bolesnika, oni koji imaju astmu i KOPB- cjepivo protiv pneumokoka je besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi educirali i potaknuli na prevenciju, Hrvatski savez dijabetičkih udruga kontinuirano provodi javno- zdravstvenu kampanju „Reagiram i preveniram“.

"Svjetske studije su pokazale da će jedna od 20 osoba koja ima pneumokoknu bolest, na žalost završiti smrtno. Zato je važno da se na vrijeme zaštitimo i spriječimo teži oblik bolesti. Zbog toga smo na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu u postupku početka cijepljenja protiv pneumokoka." rekla je Gordana Pavliša,iz Klinike za plućne bolesti KBC Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se protiv pneumokoka može cijepiti tijekom cijele godine, stručnjaci preporučuju da to učine prije početka sezone respiratornih bolesti, kako bi se zaštitili na vrijeme.

"Znamo da imamo oko pola milijuna osoba sa šećernom bolesti, oko 800 000 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima, oko 400 000 onih koji imaju KOPB, 200 000 onih koji imaju astmu - to su sve dijagnoze koje predstavljaju rizične čimbenike." izjavio je liječnik Dragan Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li skepsa prema cjepivu utjecala na cijepljenje djece protiv drugih bolesti?

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo