HZJZ OBJAVIO /

Broj zaraženih od groznice Zapadnog Nila u blagom porastu, ali ni blizu kao 2018.

Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Zbog toga je pojava ove bolesti usko povezana sa sezonom aktivnosti komaraca, koja obično traje do kraja listopada. Groznica Zapadnog Nila ne prenosi se s čovjeka na čovjeka

23.8.2024.
9:18
Igor Šoban/Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskoj je u prethodne dvije godine zabilježeno ukupno 18 oboljelih osoba od virusne groznice Zapadnog Nila, a najviše slučajeva bilo je 2018., priopćili su u petak iz Hrvatskog zavod za za javno zdravstvo (HZJZ).

"Prve prijave oboljelih od groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj zabilježene su 2012. godine, kada je prijavljeno šest oboljelih. U Hrvatskoj je najveći broj prijava zabilježen 2018., 63 oboljela, od kojih četiri sa smrtnim ishodom, u 2023. prijavljeno je 10, a 2022. osam  oboljelih", rekli su Hini iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o bolesti koju uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN) čiji su primarni rezervoar ptice, a na čovjeka se prenosi ubodom zaraženih komaraca.

Zbog toga je pojava ove bolesti usko povezana sa sezonom aktivnosti komaraca, koja obično traje do kraja listopada. Groznica Zapadnog Nila ne prenosi se s čovjeka na čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZARAŽENI HRVATI /

Epidemiolog za Net.hr: Što je virus Zapadnog Nila, koji su simptomi i kada je opasan?

Image
ZARAŽENI HRVATI /

Epidemiolog za Net.hr: Što je virus Zapadnog Nila, koji su simptomi i kada je opasan?

"Najčešće, u 80 posto slučajeva, infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip", ističu iz  HZJZ-a.

Teža bolest ipak se može razviti u jedan posto slučajeva, uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima upale moždanih ovojnica/mozga (meningitis/encefalitis), te ponekad može završiti smrtnim ishodom.

Povećani rizik od težih oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina te osobe s oslabljenim imunim sustavom ili drugim kroničnim bolestima kao što su šećerna bolest, kronična bubrežna bolest i sl., navodi HZJZ.

Upotrebom repelenata, odgovarajuće odjeće, zaštitnih mreža na prozorima i vratima te boravkom u klimatiziranim prostorima, građani mogu smanjiti rizik od infekcije virusom Zapadnog Nila kao i od drugih bolesti koje prenose komarci kao što su malarija, denga ili chikungunya. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored mjera dezinsekcije koje se provode periodično u zajednici, HZJZ ističe važnost uklanjanja raznih nakupina vode na balkonima, terasama, u vrtovima i okućnicama jer su to mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca. Uz to, potrebno je redovito prazniti nakupljenu vodu, koja se može naći u spremnicima vode, pliticama lončanica za cvijeće, odbačenim posudama i igračkama, automobilskim gumama, limenkama i sl., poručili su iz HZJZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Epidemiologinja o virusu Zapadnog Nila: 'Možemo očekivati još zaraženih u Hrvatskoj'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo