PUNA IM JE KAPA / Muke mještana na Hvaru: 'Cijelu zimu su postavljali cijevi i sad opet kopaju po istom!'; Imamo odgovor: 'To se tako radi'

Image
Foto: Ilustracija/Duško Jaramaz/PIXSELL

Mještani naselja revoltirani su jer su se trase koje su netom bile zakopane ponovo raskopale. No, Hvarski vodovod tvrdi da je sve u redu i poručuju: 'Drugo otkopavanje kanala izvođač dodatno ne naplaćuje, što se može čuti kroz ćakule mještana'

22.5.2023.
7:02
Ilustracija/Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U mjestu Vrboska na Hvaru izvode se radovi vezani uz izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijske i vodovodne mreže, a kada su prije neka dva tjedna stanovnici mislili da je sve gotovo, dočekao ih je novi šok.

"Nakon što su cijelu zimu izvođeni radovi na postavljanju kanalizacijske mreže te je cijelo mjesto prekopano rovovima širokim i po nekoliko metara u koje su postavljene kanalizacijske cijevi, rovovi su zatrpani i izgledalo je da se radovi primiču kraju", kazao nam je jedan čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nedavno je ponovo započelo kopanje istih tih netom zatrpanih rovova, po istoj trasi, navodno za postavljanje vodovodnih cijevi.

"Napominjem da bilo kakvo, makar nesuvislo opravdanje da se radi o dva odvojena projekta dvije odvojene tvrtke ili sustava ovdje otpada jer je vlasnik/upravitelj jedne i druge mreže (vodovodne i kanalizacijske) Hvarski vodovod d.o.o. pa je očito da se radi o katastrofalnom propustu, što mi je teško povjerovati, ili o malverzaciji sa javnim novcem, tj. novcem koji svi stanovnici Vrboske plaćaju kroz račune za vodu, ali i javnim novcem iz proračuna (bilo općinskog ili državnog) te novcem iz EU fondova", naveo nam je čitatelj, dodajući da je to na neki način "maltretiranje mještana Vrboske, od kojih je većina na ovaj ili onaj način vezana uz turizam".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i da isti investitor ne kopa ono što je zatrpao prošli tjedan, nevjerojatno je da 8. svibnja započinju ovakvi radovi nasred rive u turističkom mjestu", rekao nam je revoltirani čitatelj i stanovnik ovog mjesta na Hvaru.

Raskopali dva puta zbog procesa

Upit o radovima poslali smo i prozvanoj tvrtki, Hvarskom vodovodu. Pitali smo ih u kojoj je fazi navedeni projekt, zbog čega se nakon zatrpavanja prekopanog dijela ponovo počelo s kopanjem na istoj trasi te je li riječ o dva odvojena projekta na kojima se radi, pa se zbog toga ponovo prekopavala ista trasa ili o jednom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hvarskog vodovoda odgovorili su nam da je na ugovoru za izgradnju mreža Vrboska-Basina do sada položeno oko 83% predviđenih cjevovoda. "Trenutačno se privodi kraju polaganje cjevovoda i priprema se izrada završnih radova na asfaltiranju i opločenju ulica", kazali su nam u odgovoru.

S kopanjem po istoj trasi krenulo se zbog samog tehnološkog procesa izvođenja radova koji se strojno izvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izvođač je sam odabrao taj način jer ga smatra ukupno bržim i povoljnijim'

"Taj proces je u domeni organizacije gradilišta od strane izvođača radova. Naime, kad se kanal iskopa i polože cijevi fekalne odvodnje, izvođač radova sustavno zakopava kanal do vrha kako bi stroj kojim se zakopavanje vrši mogao pristupiti samom kanalu, odnosno kako bi mogao prolaziti tom trasom sa svojim strojevima", pojasnili su nam.

"Nakon toga se, malo smaknuto u odnosu na os položenih cijevi fekalne odvodnje (po već iskopanom rovu, ali nešto pliće), ponovno otkopava kanal i polažu cijevi vode. Dakle, izvođač je sam odabrao taj način jer ga smatra ukupno bržim i povoljnijim nego nekakav drugi mogući", rekli su nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je za javnost napomenuti da to drugo otkopavanje kanala izvođač dodatno ne naplaćuje, što se može čuti kroz ćakule mještana", naveli su na kraju odgovora iz Hvarskog vodovoda za Net.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo