'ENERGIJE U SVIJETU IMA...' / Poslodavci pod teretom skupih energenata zazivaju pomoć države i upozoravaju: 'Ugroženo je pola milijuna radnih mjesta'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Treba raditi po modelima koji su postojali u vrijeme pandemije, tvrtke moraju održati poslovanje da bi se cijeli sustav održavao

8.6.2022.
18:48
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Distributeri najavljuju nestašice goriva, te navode kako bi bilo učinkovitije da se cijene reguliraju subvencijama, umjesto smanjenjem marži. Kako navodi glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Damir Zorić za N1, izgledno je da do toga neće doći.

“Ne znam njihove razloge, ali mislim da nestašice neće biti. Pitanje je samo po kojim cijenama ćemo imati energente, naročito gorivo i plin. Energije u svijetu ima dovoljno, ako ne ruske, onda na drugim stranama”, navodi Zorić te dodje da je mnogim poduzetnicima u ovom sektoru bilo teško i prije smanjenja marži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo se od marži teško živi kada otplate sve ostale troškove. Velike kompanije imaju puno jači lanac opskrbe tržišta. Ipak, nikome neće biti lako. Mjera je prije svega prilagođena građanima. Ako se ne pomogne gospodarstvu da održi konkurentnost, onda će doći do smanjenja rasta i posljedično svega što iz toga slijedi”, rekao je.

'Subvencije nam trebaju odmah, ugroženo je pola milijuna radnih mjesta'

Zorić upozorava da nisu svi poduzetnici uključeni u vladin paket mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mjere se odnose samo na one poduzetnike kojima je energija nekakvo pomoćno sredstvo za rad, kao grijanje. Ipak, da se mjere nisu uvele, cijene bi bile puno više”, kaže.

Kako navodi, HUP traži subvencije za radna mjesta po uzoru na one u koroni i to odmah. Tvrdi da je ugroženo pola milijuna radnih mjesta, a najesen će biti kasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi racionalno i smisleno gurati subvencije u one tvrtke koje su značajnije u gospodarskom lancu. Ako ključni igrači ispadnu, posljedice će biti mnogo teže. O reformama se puno govori, ali one ne dolaze preko noći”, rekao je.

Treba se raditi po modelima koji su postojali u vrijeme pandemije. I te su mjere imale racionalni element u kojem je vlada odvajala sredstva. Tvrtke moraju održati poslovanje da bi se cijeli sustav održavao. Ako do toga ne dođe, uslijedit će velike posljedice”, rekao je Zorić i podsjetio da većinu hrvatskog gospodarstva čine male tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To su mikrotvrtke koje broje od jednog do sto zaposlenika i oni su najranjiviji. Time će postojati pola milijuna ljudi kojima su ugrožena radna mjesta”, navodi.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo