'SADA JE PRAVO VRIJEME' / HUP pozdravio najavu Primorca o rasterećenju rada: 'Važno je ubrzati rast plaća zaposlenicima s niskim primanjima'

Image
Foto: PIXSELL

HUP se snažno zalaže za rasterećenje rada kroz snižavanje niže porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto

27.4.2023.
18:17
PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja novi krug rasterećenja rada kroz porezne izmjene, kojeg je nakon sjednice Vlade najavio ministar financija Marko Primorac. Navode da je niži porezni teret na rad ključ ubrzanja rasta plaća i standarda građana.

"HUP-ove članice svojim zaposlenicima kontinuirano podižu plaće pa su u prosjeku tijekom prošle godine plaće zaposlenika rasle 15 posto, a nerijetko i preko 20 posto. Dodatni iskorak u smjeru nižih davanja omogućit će nastavak trenda povećanja plaća", navode iz HUP-a u svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP se snažno zalaže za rasterećenje rada kroz snižavanje niže porezne stope poreza na dohodak s 20 na 15 posto, ali i za podizanje razreda primjene više porezne stope poreza na dohodak, navodi se dalje.

Image
U SVOM FILMU /

Ma jel' se on to šali s nama? 'Što ako Banožića za deset godina dijete pita - tata, zašto nisi uzeo APN, a mogao si'

Image
U SVOM FILMU /

Ma jel' se on to šali s nama? 'Što ako Banožića za deset godina dijete pita - tata, zašto nisi uzeo APN, a mogao si'

"Izuzetno je važno ubrzati rast primanja zaposlenicima s niskim primanjima, čija je kupovna moć najniža i kojima se moraju osigurati primanja adekvatna za kvalitetniji životni standard. Jednako je važno osigurati rast plaća zaposlenicima sa srednjim i višim primanjima jer su među njima visoko kvalificirani i najtalentiraniji kadrovi s najkonkurentnijim vještinama", kažu u HUP-u te naglašavaju da je potrebno zaustaviti iseljavanje najkvalitetnijih kadrova iz Hrvatske te privući talente s emitivnih tržišta, a to se može samo kroz rast realnih primanja i standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je pravo vrijeme za rasterećenja obzirom na ostvarene suficite jedinica lokalne samouprave", kažu u HUP-u te smatraju da je najava ministra Primorca o otvaranju rasprave na temu rasterećenja rada kroz doprinose snažan iskorak u smjeru rasterećenja plaća te će HUP, kao i do sada, aktivno iznositi svoje prijedloge.

Podsjetimo, ministar Primorac u četvrtak je najavio paket poreznih izmjena koji bi trebao stupiti na snagu s prvim danom 2024., a koji bi između ostalog trebao rezultirati rasterećenjima za najugroženije skupine građana. Primorac je također najavio da će biti predložene izmjene u sustavu oporezivanja dohotka, također u smjeru rasterećenja, a ticalo bi se onih s niskim dohocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo