'Kao u jeftinom filmu' / HUBOL o snimci razgovora Beroša i Zadravec: 'Politika drži sve konce u svojim rukama...'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Navode i da je ministar zdravstva demantirao da će liječnici biti zakinuti za plaću, ali ih svejedno dijeli u tri kategorije

25.8.2020.
22:45
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ustvrdila je da politika "drži sve konce u svojim rukama", pa ako je možda i postojala iluzija da nije tako, uvjerili da smo da smo bili u teškoj zabludi, osobito kada je riječ o upravljačkim pozicijama u javnom sektoru, zdravstvu pogotovo.

HUBOL je u utorak navečer uputio priopćenje u kojemu stoji kako smo "danas na veliku žalost i sramotu svih djelatnika KBC 'Sestre milosrdnice', mogli čuti prijeizborni politički razgovor između aktualnoga i tadašnjega ministra zdravstva i predstojnice Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, kandidatkinje u tadašnjem natječaju za ravnatelja/icu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto je kako su se "u krajnje neugodnom, za dvoje visokih intelektualaca neprimjerenom i na trenutke ponižavajućem razgovoru, čule prijetnje, prikrivene ucjene, nadvikivanja... kao u jeftinom, trećerazrednom filmu".

HUBOL smatra da bi u nekim drugim, uređenim, zemljama u kojima se poštuju visoki etički standardi, ovakav sadržaj i način komunikacije bio javno osuđen, a akteri(ca) sramotnoga dijaloga ucjene i prijetnji udaljena iz svih bitnih javnih i ostalih društvenih funkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sve je dogovoreno? /

Cijela snimka razgovora Beroša i Zadravec otkriva pravu istinu: 'Ugasi zvuk, molim te... Jedan'

Image
Sve je dogovoreno? /

Cijela snimka razgovora Beroša i Zadravec otkriva pravu istinu: 'Ugasi zvuk, molim te... Jedan'

"I time bismo  dosegnuli tek civilizacijski minimum suvremenoga društva", istaknuto je.

HUBOL je ustvrdio da se neodgodivo treba promijeniti načina kadroviranja u javnom zdravstvu, da izbor ravnatelja jednog KBC-a ne može i ne smije biti predmet političkih
prepucavanja, ucjena i prijetnji. Izbori ravnatelja zdravstvenih ustanova moraju biti transparentni  i temeljeni na stručnim i organizacijskim sposobnostima kandidata, u cijelosti i isključivo bez utjecaja političkoga kadroviranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad dođemo do te razine, uvjereni smo da će zdravstveni sustav konačno biti uspješno reformiran, a do tada teško, zaključio je HUBOL.

Oštra osuda pokušaja diskriminacije liječnika

HUBOL je u utorak navečer u drugom priopćenju pak oštro osudio pokušaje diskriminacije i mogućega protupravnog postupanja prema liječnicima i ostalim djelatnicima u zdravstvenom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se podsjeća da je već prvoga dana po povratku s godišnjih odmora hrvatske liječnike dočekao obrazac, različit od ustanove do ustanove, kojim se procjenjuje epidemiološki rizik za zarazu SARS-CoV-2 virusom tijekom godišnjeg odmora.

U pojedinim ustanovama pitanjima se pak zadire u privatnost djelatnika, te ih uprave obavještavaju da im "neće biti isplaćena plaća ako od COVID-19 obole zbog svog 'skrivljenog' ponašanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUBOL je upozorio da se, zbog neujednačenosti anketa, izjava i obrazaca po hrvatskim bolnicama, te nepostojeće pravne osnove, postavlja pitanje po čijem su naputku izrađeni, a ako su potrebni zašto nisu jedinstveni za cijeli zdravstveni sustav.

U HUBOL-u smatraju da se time diskriminira zdravstvene djelatnike u odnosu na ostalu populaciju, jer se samo njih planira "kažnjavati". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je ministar zdravstva demantirao da će liječnici biti zakinuti za plaću, ali ih svejedno dijeli u tri kategorije (zaraženi na poslu, van posla i bolesni).

Dakle, pita HUBOL, način zaraze s COVID-19 kategorizira se jedino kod hrvatskih liječnika, te tvrdi da je "razvrstavanje i penaliziranje samo jedne skupine građana na temelju načina kako su se razboljeli jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUBOl je u priopćenju podsjetio da je, prema hrvatskim zakonima, neisplata plaće za obavljanje posla u skladu s Ugovorom o radu, kazneno djelo i da će hrvatski liječnici, ako njihova prava budu budu kršena i opet biti prisiljeni ponovo se uputiti na sud.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo