HTV / nemoćno kopira Novu TV

HRT kopira Novu TV, bave se proizvodnjom laži, na čelu Informativnog programa je nestručna osoba...' To je samo dio optužbi koje su predstavnici struke uputili Bruni Kovačeviću 'u facu'.

16.1.2012.
11:45
VOYO logo

Burna javna rasprava o stanju na Hrvatskoj radioteleviziji održana u ponedjeljak u Novinarskom domu dosegnula je vrhunac nakon sat i pol vremena "šamaranja" šefa Uprave HRT-a Josipa Popovca i Glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića, od strane nevladinih i strukovnih udruga koje su inicirale raspravu, gostiju, ali i samih zaposlenika HRT-a.

U tom je trenutku zastupnik HNS-a Goran Beus Richemberg pozvao vrh HRT-a da podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka se oni vide kao dio rješenja, ali su trenutno dio problema", kazao je Richemberg čitavom vrhu HRT-a, uključujući i Brunu Kovačevića.

"Samo In medias res o Mirjani Pukanić zaslužuje da svi podnesu ostavke", prisnažila je Sanja Sarnavka, iz udruge B.a.B.e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka trosatne rasprave, Kovačevića smo upitali razmišlja li o ostavci.

"Ne. Samo sam još više uvjeren da radim dobar posao", odgovorio je. Pitanje smo postavili i Popovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Zašto?", pitao je. No, evo zašto.

Apel

Kanonadu kritika započeo je Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, prilikom predstavljanja Apela za uspostavljanje vjerodostojnosti javne televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu se ističe da je ta vjerodostojnost narušena nakon odlaska ravnatelja televizije Mirka Galića, čiji se mandat ne idealizira, ali otad se primjećuje pad kvalitete Informativnog programa, pogotovo središnjeg Dnevnika, koji postaje sve manje relevantan i sve "prazniji". Dobro prolaze oni koji su poslušni, a nisu na profesionalnoj razini onih koji su zbog svog poštenog rada maknuti na marginu.

Apeliraju da se to promijeni te da HRT ne bude instrument krupnog kapitala i politike, budući da on od tih interesa nije nezavisan, kao što ni rad upravnih organa nije transparentan – generira se klijentelizam, nestručnost i oportunizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelo informative došla je osoba čija se nedovoljna kompetentnost i nestručnost odmah pokazala ukidanjem emisija, suspendirani su urednici Zoran Šprajc i Stipe Alfier, cenzorski se priprijetilo HTV-ovim urednicima i novinarima, prvenstveno Hrvoju Zovku, naveo je Duka, govoreći o prisutnom glavnom uredniku HVT-a Bruni Kovačeviću. Zbog toga je zatražio odgovornost Uprave, Programskog vijeća, ali i Kovačevića.

Zaključio je kako je dosadašnji model biranja članova Programskog vijeća doživio krah i da ga treba mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel supotpisuju HND, Hrvatski P.E.N., Kuća ljudskih prava i Koordinacija za medije Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a podržavaju ga brojne organizacije civilnoga društva.

Proizvodnja laži

Hrvoju Hribaru iz Hrvatskog audio-vizualnog centra pogotovo problematično "nemoćno kopiranje programske sheme Nove TV".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT se, po njemu, bavi proizvodnjom laži - od ideološke, još od vremena Vrdoljaka, odnosno predsjednika Franje Tuđmana, preko profesionalne, koja krive ljude prezentira kao kompetentne, do računovodstvene laži, u prikazuje financijsko stanje.

"Nemojte trgovati s HRT-om", poručio je vladajućim zastupnicima koji su prisutni, Nenadu Staziću (SDP), Goranu Beusu Richemberghu (HNS) i ministrici kulture Andrei Zlatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica Zrinjka Peruško je istaknula kako se stalno priča o neuspjehu strategije HRT-a, a ona smatra da je na djelu "uspješna strategija uništavanja javne televizije, što se vidi u tjeranju najboljih novinara. To nije slučajno".

Ovo je uspješna strategija uništavanja javne televizije, što se vidi u tjeranju najboljih novinara. To nije slučajno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napokon - netko brani Kovačevića

"Ad hominem reći da je netko kompetentan, a ne dati argument, to sigurno nije nešto što je ovaj dom učio svoje članove i studente!", pobunio se Popovac i stao u obranu Kovačeviću.

Požalio se na loše stanje u financijama, jer je Porezna uprava HRT-u uzela 50 milijuna kuna, izmjenama zakona oduzeto je HRT-u 100 milijuna prihoda, a nametnuto je 60 milijuna rashoda, da bi se HRT financijski oslabio za gotovo 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem u PV, ali ako se problematizira izbor pravog čovjeka već mjesec dana nakon izbor, a kada nije postojala mogućnost da se njegov rad pokaže...", prigovorio je Popovac, da bi zaključno poručio: "Ljudska prava i dostojanstvo, vjerovali ili ne, i mi na to imamo pravo".

"Kada Bruno Kovačević donese odluku tako da ponavlja ono što radi komercijalna televizija, onda moram reći da se gledanost neće vratiti pomicanjem termina nakon 30 godina, nego sa suvislih 25 minuta Dnevnika", uzvraća sindikalka Elizabeta Gojan, dodajući da gledanost neće vratiti ni mladi urednici upitnih znanja i karijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević: Neke tvrdnje su netočne, a neke i lažne

Riječ je nakon sat vremena kritika na njegov račun dobio Kovačević koji se "morao osvrnuti na netočne tvrdnje, od kojih su neke i lažne". Pohvalio je svoj izbor za Glavnog urednika, i ustvrdio je da je jedan od najdemokratskijih do sada jer je raspisan natječaj, a on je odabran između 10 kandidata.

Gledanost neće vratiti pomicanjem termina nakon 30 godina, nego sa suvislih 25 minuta Dnevnika "20 godina radim na HTV, posljednjih 18 sam bio na najvećim sportskim natjecanjima, bio sam na svim OI, nagrađivan sam izvana, a nešto malo i u Hrvatskoj", uzvraća Kovačević na kritike zbog nekompetentnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednica Gordana Mrđen je najavila da ukida sedam emisija iz raznih razloga, nastavio je "iskaz" (kako je Hribar nazvao Kovačevićevo izlaganje).

"Mi smo uspjeli vratiti pet. Među svim europskim televizijama HTV je jedna od osam najgledanijih, a imamo plan da budemo u prvih pet... Nismo izbacili nikakve javne sadržaje iz prime timea, već smo im dali bolje termine", brani se Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što čitate po portalima da se Dnevnik mijenja, to nije istina... Mi tek razgovaramo o tome i nismo donijeli nikakav zaključak", nastavio je.

Blažena statistika

"Vezano uz broj emisija koje nam se spočitava, želim samo reći da HTV ima 152 emisije, europski prosjek je 110, a američki 92 emisije... Ne želimo da 5-6 emisija govore o istoj temi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarnavka je replicirala s: "Blažena statistika koja se može interpretirati na puno načina!" Ugovor između Vlade i HRT-a je, po njoj, "apsolutno katastrofalan" jer je u njemu potpisano da HTV mora emitirati 5.000 minuta za manjine, bez propisa na koji način, religija s naglaskom na katoličanstvo zastupljena je sa 10.000 minuta, 45.000 minuta programa prema ugovoru je rezervirano za sport, a čak 190.000 odlazi na zabavne sadržaje.

"Neprihvatljivo je da se takav dokument donosi bez javne rasprave", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto je Euromagazin zbog rebalansa maknut do 1. veljače, nakon referenduma?", pitala je zatim. To je emisija koja je trebala dati građanima informacije za i protiv EU, budući da je HTV kao javni servis trebao prednjačiti u tome, poučila ih je.

"Vi ste jedan bistar i simpatičan čovjek", obratio se Kovačeviću Hribar, "ali vi ste nam tu donijeli statistiku koji nema ništa o dramskom programu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stazić žali za zastupnicima u Vijeću

"Sad mi se čini da su najbolja bila PV u kojemu su sjedili zastupnici, jer oni nekome odgovaraju", kazao je, pak, Nenad Stazić.

"Odbili su čovjeka koji je dobio podršku 75 posto kolega, a izabrali su onog s 51 posto. A pitanje je bi li dobio i toliko da HND nije bojkotirao izbor", kazao je Stazić.

"Svi dosadašnji modeli su se pokazali lošim. Ti ljudi su poslani tamo da izaberu najbolje, pa nisu. Zašto? Ne znam!", kaže Stazić i pitao: "Kako postaviti PV koje će nekome odgovarati, jer ovi ne odgovaraju nikome?... Kome da objasne zašto nisu poštovali odluku svojih kolega?"

Ministrica Andrea Zlatar, kazala je o svom resoru sljedeće: "Gdje god taknem svugdje je katastrofa - na HRT-u, u Vjesniku, na Hini..."

"Mi ne možemo krenuti ispočetka s medijskom strategijom. Na to bi mogli potrošiti tri godine", kazala je dodajući kako smatra da je ta strategija ravna onoj obrazovanja i zdravstva.

Na HRT-u se nište ne mijenja

"U Ministarstvu apsolutno nitko nije specijaliziran za medije!", nastavila se žaliti Zlatar. Jedino ju, kaže, veseli što smatra da postoji velika količina akumuliranog znanja, koja se može iskoristiti uz malo truda.

Dugogodišnja bivša članica Programskog vijeća, prisjetila se šefa Uprave u vrijeme prevrata na HRT-u.

"Gospodin Popovac mi je doslovno rekao: 'Stara, daj samo da pokupimo sve papire i odnesemo ih u DORH. To je bilo kod smjene Vanje Sutlića", kazala je Marina Škrabalo i ustvrdila da se ništa nije popravilo od tada do danas. HRT-om vlada klijentelizam, ustvrdila je, trebalo bi jasno utvrditi sustav sankcija zbog sukoba interesa i zloporabe položaja, "da napokon imamo nekoga tko je zbog toga smijenjen!".

Veljko Jančić je kazao da nije problem na HRT-u pomanjkanje autonomije, već njen višak: "Tamo svatko radi što hoće! Pa imate 'Šprajcov Dnevnik', 'Jabukin Dnevnik'...".

Sanja Mikleušević kazala je da je "Bitka za Vukovar" napravljena za 250.000 kuna, a 50.000 je bilo dovoljno.

Zoran Šprajc je kazao da ne postoji nikakva stabilnost na HRT-u, a pogotovo interesa za bitno.

"Dva producenta s BBC-a su došla, a tamo nije bilo ni urednika programa ni zamjenika, samo nekolicina zainteresiranih novinara. A govorilo se o organizaciji i grafici dnevnika na javnom servisu", kazao je Šprajc.

Šuvar: Neugodno mi je!

Za riječ se javila i Mira Šuvar, koautorica serije o Josipu Brozu Titu Lordana Zafranovića koja se emitira na HTV-u. Požalila se da je Popovcu izložila probleme oko te serije i da joj je rekao da ju razumije, ali je komunikacija nakon toga prestala. Unatoč tome što su svjedoci Titova vremena s kojima je Šuvar razgovarala povukli svoje intervjue zbog promjene koncepta "serija se emitira sada"

"To su redom ugledni ljudi i oni ne mogu vjerovati da se to događa! Posebno zato što nije gotov sudski spor", kazala je Šuvar i zavapila da se to zaustavi: "Meni je neugodno, zato što sam ih vukla u to i prevarila!"

"Moja je uloga i da zaštitim financijske interese HRT-a. Mi smo uložili stotine milijuna kuna, a kako ćete vi riješiti problem sa svojim poslovnim partnerom, to je vaša stvar", odgovorio joj je Popovac.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo