Novi zaplet u aferi kum / Htio je još nešto reći Uskoku? Mamićevi odvjetnici brane F. Vargu koji je za njega lažirao poruke

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vargu se tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju koju je Zdravko Mamić objavio dva dana prije izricanja nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Osijeku

28.9.2018.
8:45
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Slučaj Franje Varge, bivšeg MUP-ova informatičara kojeg se tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju koju je Zdravko Mamić objavio dva dana prije izricanja nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Osijeku, preuzeo je tim Mamićevih odvjetnika.

Odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić zatražili su da se zbog toga odgodi izricanje presude njemu, bratu mu Zoranu, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru. Afera kum odnosi se na lažne SMS poruke između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog člana sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a od sudaca se tražilo da donesu osuđujuće presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varginu obranu preuzeli su Stanić i Mandić u četvrtak poslijepodne prije nego li je on u osječkom USKOK-u trebao dopuniti svoju izjavu koju je dao nakon uhićenja prošloga četvrtka. Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, Varga je u četvrtak ujutro poslao dopis kojim traži da mu se omogući dopunjavanje iskaza u USKOK-u te sastanak sa Stanićem i Mandićem kako bi im dao punomoć radi preuzimanja njegove obrane.

Vargin odvjetnik po službenoj dužnosti bio je Miroslav Šatlan iz Osijeka. Šaltan je došao u četvrtak poslijepodne u USKOK kako bi bio sa svojim klijentom za vrijeme dopune iskaza, no neposredno prije samog početka saslušanja, tamo su se također pojavili Mamićevi odvjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima je Varga potpisao punomoć, da na kraj u dopune iskaza, kako piše Jutarnji, nije ni bilo jer se Varga prije iznošenja dopune obrane odlučio savjetovati s novim odvjetnicima.

Žalba Varginog, sada već bivšeg odvjetnika na rješenje o određivanju istražnog zatvora Vargi u četvrtak je odbijena što znači da će Varga ostati do daljnjega u osječkom zatvoru. U utorak je počeo i štrajk glađu kako bi ubrzao tijek procesa. Postavlja se pitanje kako će bivši policijski informatičar platiti nove odvjetnike jer je već godinama nezaposlen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se istovremeno na osječkom Županijskom sudu odlučivalo o istražnom zatvoru za Blaža Curića koji je osumnjičen da je Vargi prošloga četvrtka dojavio da je pod mjerama praćenja te da uništi sve hard diskove i druge dokazne materijale koji bi ga mogli dovesti u vezu s lažnim SMS porukama.

Njemu je istražni sudac Miroslav Rožac odredio 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela nakon što je u obzir uzeo argumente USKOK-ovih tužitelja Svena Miškovića i Tonćija Petkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju USKOK-a trebalo bi ispitati još četvero svjedoka koji bi trebali imati informacije o Curićevu i Varginu djelovanju, pa možda i dovesti do osobe koja je Curiću dala informaciju o mjerama nad Vargom.

Kako javlja Jutarnji, među svjedocima je jedna poznata osoba. Inače, Curić je kum Milijana Brkića, HDZ-ovog potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a. Stoga bi on mogao biti jedan od potencijalnih svjedoka. Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović najavio je žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska istraga je i dalje u tijeku, a usmjerena je na otkrivanje sobe ili osoba koje su osumnjičenom Blažu Curiću dojavile za tajne mjere i uputile ga da na to upozori Franju Vargu.

Podsjećamo, u srijedu je policija u Curićevom domu u Zagrebu  zaplijenila određene predmete i materijale, uključujući i njegov mobitel s kojeg trebaju skinuti podatke i pokušati utvrditi s kim je sve kontaktirao u posljednje vrijeme, posebno neposredno prije dojave Vargi u četvrtak navečer, kao i gdje se sve kretao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo