HTIO JE BITI PREMIJER, NO MORAT ĆE SE ZADOVOLJITI I OVOM FUNKCIJOM: / Evo na koju fotelju cilja Miroslav Škoro

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Domovinskom pokretu vjeruju da će parlamentarne stranke prihvatiti kandidaturu Miroslava Škore za jedno od mjesta potpredsjednika Sabora

11.7.2020.
11:37
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Andrej Plenković poslije parlamentarnih izbora vrlo brzo skupio vladajuću većinu, očekuje se da bi konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora trebala biti održana potkraj srpnja. No, prije toga vladajući i oporba moraju se dogovoriti kome će pripasti čelna mjesta saborskih odbora, a tu su i mjesta potpredsjednika Sabora, kojih smije biti između tri i pet. HDZ je dosad u svojima mandatima uvijek imao pet potpredsjednika Sabora, što bi značilo da bi oni trebali imenovati troje, a preostala dva mjesta će biti prepuštena opoziciji.

Image
DOMOVINSKI POKRET NE SKRIVA AMBICIJE: /

Škoro premijer, Hasanbegoviću kultura, Zekanoviću policija, a Škorinoj sestri...

Image
DOMOVINSKI POKRET NE SKRIVA AMBICIJE: /

Škoro premijer, Hasanbegoviću kultura, Zekanoviću policija, a Škorinoj sestri...

Potpredsjednik Škoro

HDZ obično jedno mjesto prepušta predstavniku nacionalnih manjina, koje su i ovaj put dio vladajuće koalicije, dok oporba svoja dva mjesta ispunjava sukladno rezultatima na izborima. S obzirom na slab rezultat SDP-a, koji je, ne računajući koalicijske partnere, osvojio svega 32 mandata, na jednu od potpredsjedničkih pozicija računa i Domovinski pokret, koji je već, kako doznaje Novi list, za tu poziciju kandidirao Miroslava Škoru, dok bi šef njihova saborskog kluba zastupnika trebao biti Milan Vrkljan. U Domovinskom pokretu vjeruju da će ostale stranke konsenzusom prihvatiti da Škoro bude nominiran za potpredsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod je na izborima odlučio da iz opozicijskih redova potpredsjednici Sabora budu jedan SDP-ovac i jedan zastupnik Domovinskog pokreta. Ako ne bismo uvažili postizbornu matematiku, posegnuli bismo za presedanom, a to nas ne bi nigdje odvelo", poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, indirektno podržavajući Škorinu kandidaturu. Dodao je da njegova stranka s osam mandata računa na "tri, četiri predsjednika saborskih odbora".

Ako se oporba ne odluči, opet odlučuje HDZ

No, ljevici pomisao da bi netko iz Domovinskog pokreta postao potpredsjednik Sabora i nije najbolje sjela. U kampanji su ih etiketirali kao najcrnji mrak, neki su ih povezivali i s ustašama. "Domovinski pokret ima najviše zastupnika poslije SDP-a. Ali, za njihova Hrvoja Zekanovića kao potpredsjednika Sabora svejedno sigurno ne bih glasao. Kad je riječ o Škori, mislim da bih to učinio teška srca", rekao je SDP-ov kandidat za potpredsjedničku funkciju, Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija oko platforme Možemo! navodno razmišlja da se zajedno sa SDP-om izbori da i drugi predsjednik Sabora bude iz njihovih redova. Iako će Sabor raditi preko ljeta, glasnogovornik koalicije Gordan Bosanac poručio je da je za njih konstituirajuća sjednica predaleko da bi razmišljali o tome tko će biti potpredsjednik Sabora.

A ako se oporba ne dogovori o imenima ili ako predloži više od dvoje kandidata, onda će posljednju riječ u odabiru opet imati HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo