odrekao se 1,8 milijuna kuna / HSP AS optužio HDZ za ucjenu i trgovinu Tepeševim mandatom u Europskom parlamentu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U HSP AS-u navode da se Tepeš tri puta tajno sastao s vodstvom HDZ-a gdje je navodno potpisao ostavku na funkciju u Europskom parlamentu

26.10.2016.
8:44
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Donedavni predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš pod prilično je nejasnim okolnostima odustao od mandata u Europskom parlamentu, od čega bi njegova stranka dobila na političkom prestižu, a on sam u sljedeće dvije i pol godine imao mjesečnu plaću između 50 i 70 tisuća kuna. 

Image
reakcija /

U HDZ-u zadovoljni Tepeševim odustajanjem od mandata u Europskom parlamentu: 'To je ionako HDZ-ov mandat'

Image
reakcija /

U HDZ-u zadovoljni Tepeševim odustajanjem od mandata u Europskom parlamentu: 'To je ionako HDZ-ov mandat'

Tepeš se ovim potezom odrekao zarade od oko 1,8 milijuna kuna u dvije i pol godine, koliko bi obnašao mandat eurozastupnika. Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 11. rujna nije uspio osvojiti saborski mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da sam odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj. Politički sam se pasivizirao nakon loših rezultata na zadnjim izborima i tako namjeravam ostati i dalje", rekao je Tepeš za Novi list. U njegovoj su stranci nakon ovog prilično ogorčeni i na njega, ali i na HDZ.

"U pitanju je ili politička trgovina ili politička ucjena. Jedno od toga je sigurno u pitanju. U zadnjih se desetak dana tri puta sastao u HDZ-u s Andrejom Plenkovićem i Davorom Ivom Stierom. Tamo je navodno i potpisao svoju ostavku na funkciju u Europskom parlamentu. Ne čini mi se to baš pravi način kako se radi u Europi na koju se zaklinju Plenković i njegovi. Rješenje ovog pitanja željeli smo postići u dogovoru s HDZ-om, ali su nas oni potpuno ignorirali", istaknuo je glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je obznanjena Tepešova odluka, novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče poslao je otvoreno pismo Andreju Plenkoviću u kojem je zatražio da dvije stranke sjednu za stol i postignu dogovor u duhu koalicijskog sporazuma.

"Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom, što će akteri takvog politikantskog čina morati pojasniti hrvatskoj javnosti. Kako bi izbjegli daljnje narušavanje odnosa koji su bili iznimno kvalitetni, očekujemo da konačno sjednemo za stol kako bismo pokušali zajednički donijeti odluku temeljem koje ćemo ispoštovati volju birača", poručio je Niče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo