HSLS / u subotu napušta Vladu?

7.7.2010.
11:18
VOYO logo

Šef Hrvatske socijalno-liberalne stranke Darinko Kosor u subotu će, na sjednici Središnjeg vijeća u Rijeci, predložiti napuštanje vladajuće koalicije.

Prema informacijama do kojih je Novi list došao iz vrha HSLS-a, predsjednik stranke odlučio je liberale hitno izvesti iz HDZ-ova koalicijskog okrilja i pridružiti ih opozicijskom savezu lijevoga centra. Kosor računa da za tu odluku ima većinu u Središnjem vijeću, koje broji 60-ak članova, premda će takav naum zasigurno naići na snažan otpor među HSLS-ovcima u izvršnoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je svjestan da uskraćivanje podrške dvoje HSLS-ovih saborskih zastupnika neće ugroziti stabilnost Vlade Jadranke Kosor, no njegova je namjera da stranku prije jesenskog rebalansa proračuna iščupa iz političkog zagrljaja za koji procjenjuje da je gubitnički, te da na taj način pokuša spasiti ostatke ostataka nekoć utjecajne partije.

Drugo je pitanje hoće li SDP, HNS i IDS olako prihvatiti da im se liberali pridruže u trenutku kad relevantne ankete pokazuju veliki pad popularnosti HDZ-a s kojim je HSLS u koaliciji šest i pol godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranu nakane Darinka Kosora mogla bi prevagnuti njegova dobra privatna povezanost sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Ako HSLS ode iz vladajuće koalicije, međutim, to neće automatski značiti dva glasa manje u Saboru za Vladu. Vrlo je vjerojatno da varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok neće postupiti u skladu s Kosorovim uputama, dok držanje Đurđe Adlešič u ovom času nije lako predvidjeti: ona, naime, nije za napuštanje koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ razmišlja o prijevremenim izborima

No, čak i kad bi dvoje HSLS-ovih zastupnika okrenulo leđa HDZ-u, stranka Jadranke Kosor i dalje bi imala potporu 79 parlamentaraca, dva glasa više od potrebnoga broja.

Vrlo pouzdani izvori iz HDZ-a kažu da ni vladajućoj stranci više nije tako nezamisliva odluka o izlasku na prijevremene izbore. Potvrdili su da se ozbiljno počela razmatrati opcija izvanrednih izbora, ako se pokaže da će HDZ-ovi politički projekti biti blokirani unutarkoalicijskim trvenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog tome ide i izjava premijerke koja je u jednom intervjuu priznala da izbori nisu gubljenje vremena, ali smatra da bismo u slučaju izvanrednih izbora za to vrijeme još dublje potonuli.

Prethodni članci:

arti-201007050884006 arti-201007040053006 arti-201005270432006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo