HSLS-ov izlaz iz Vlade nije kukavičluk, nego računica

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Andrija Hebrang poručio je u petak HSLS-ovcima da imaju na umu da, izađu li sutra iz vladajuće koalicije, to njihovi birači i građani neće honorirati.

9.7.2010.
17:28
VOYO logo

Hebrang je izrazio nadu da će u toj stranci ipak prevladati mišljenje da je ostanak HSLS-a u koaliciji u interesu njihovih birača, ali i Hrvatske.

arti-201007070069006"Koalicijski partner koji napušta brod kada je teško, kada je oluja, neće to poentirati kod svojih birača. Birači sigurno ne cijene onu stranku niti one političare koji odlaze kada je teško", izjavio je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga u Saboru upitali što ima za poručiti HSLS-u koji bi, prema još uvijek neslužbenim najavama, sutra trebao odlučiti o istupanju iz vladajuće koalicije.

Hebrang je ocijenio kako ne bi bila dobra poruka da HSLS napušta koaliciju u vrijeme kada je Hrvatska pred ispunjenjem uvjeta za ulazak u EU, kada je "u najtežoj fazi bitke za rješavanje ekonomske krize i u žestokoj bici za pravnu državu protiv korupcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato vjerujem da će ipak prevladati onaj dio (u HSLS-u) koji će zbog svojih birača i zbog interesa Hrvatske ostati u koaliciji", poručio je.

Upitan smatra li, zbog svega navedenog, HSLS-ovce kukavicama, odgovorio je da bi prikladnija riječ bila računica, a ne kukavičluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang je naglasio da je vladajuća koalicija stabilna jer ima neupitnu većinu u parlamentu. "Čitam u novinama da će neki otići, ali većina je neupitna", kazao je.

Novinari su ga pitali i znači li današnja odluka Odbora za Ustav da će se novi ustavni sudac birati po novom Ustavu, dakle dvotrećinskom većinom, da će se i referendum o Zakonu o radu, dođe li do njega, provesti po novom Ustavu, dakle da će za referendumsku odluku biti dovoljna odluka većine izašlih birača, umjesto svih upisanih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007090282006Hebrang je odgovorio da jedna odluka ne mora predviđati i da će i druga biti takva, ali da osobno vjeruje da će se referendum, ako se raspiše, održati po novom Ustavu.

Upitan što očekuje od sastanka između predsjednika Sabora Luke Bebića i sindikalaca najavljenog za idući tjedan, odgovorio je kako prije svega očekuje da će sindikati prihvatiti poziv vlade i nastaviti pregovore, jer "budućnost Hrvatske ovisi o dijalogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendum je demokratsko rješenje, ali bi bilo kudikamo bolje, bezbolnije za Hrvatsku, da se za pregovaračkim stolom dođe do rezultata i ne troši vrijeme, jer do referenduma može proći još tri do četiri mjeseca. Hrvatska prebrzo žuri svojim ciljevima da bi toliko čekala", zaključio je Hebrang.

Prethodni članci:

arti-201007080787006 arti-201007060731006 arti-201007070178006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo