Petrov za RTL Direkt / 'Hrvatsku ne treba brinuti tko je ljevica, a tko desnica, već tko je onaj koji želi provesti reforme'

Gost RTL Direkta bio je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov koji u ovom trenutku, barem po našoj anketi, predstavlja treću najveću političku snagu u zemlji, nezavisnu listu MOST

5.10.2015.
22:26
VOYO logo

Parlamentarni izbori će se održati 8. studenog, objavila je predsjednica Republike. Predizborna kampanja glavnih političkih rivala time ulazi u novu fazu, po svemu sudeći još žešću nego što je bila dosad.

Gost RTL Direkta bio je Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića, koji u ovom trenutku, barem po našoj anketi, predstavlja treću najveću političku snagu u zemlji, Nezavisnu listu MOST. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate odluku predsjednice - izbore 8. studenog? Jeste li spremni za izbore?

Mi smo spremni za izbore kad god taj datum bio. No zašto odugovlačiti i ne napraviti odmah?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste svjesni da se na tom trećem mjestu političari brzo izmjenjuju - nekad je hit bio Živio Zid , pa Mirela Holy pa sada vi. Vjerujete li u svoju snagu, kako procjenjujete svoje mogućnosti na izborima?

Ja mislim da se žuri i SDP-u i HDZ-u. Da se slučajno produži vrijeme do izbora, na kraju bi MOST imao toliko da bi jako bilo upitno što će se na kraju događati. I ovako je vrlo upitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje ste najjači?

Mi smo rasprostranjeni na svim izbornim jedinicama. Naravno, mi smo krenuli iz 10. izborne jedinice - Dalmacije, ali je to davno preraslo regionalni okvir, mi smo trenutno na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje vas možemo svrstati na nacionalnoj razini, bliže HDZ-u i SDP-u?

Za nas su to potrošene podjele. Mi ne možemo pristati na frizirane podjele koje uporno pokušavaju podvaliti SDP i HDZ. Mislim da Hrvatsku ne treba brinuti tko je ljevica, a tko desnica, već tko je onaj tko želi provesti reforme i pokrenuti stvari da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti. Mi ne pripadamo ni desnici ni ljevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudeći po ovoj predizbornoj anketi, ni HDZ ni SDP neće moći formirati vladu bez koalicije. Ako dođe do toga, kome biste bi bili bliži?

Po meni niti SDP niti HDZ nije pokazao spremnost da provede reforme. Dakle, nemamo nikoga kome bi se mi priklonili. Postoji popis reformi koje oni trebaju provesti i to je ono što će na kraju odlučivati tko će sastavljati vladu. A ono što se nažalost vidi zadnja dva desteljeća, oni na to nisu spremni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku znači tvrdite da nećete ni sa jednom od velikih stranaka u koaliciju?

Ne, nema niti predizbornih niti postizbornih koalicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li sklopiti sporazum s još nekim jakim pojedincem, osim Drage Prgometa. Možda Jadranka Kosor?

Ta priča još nije završena. Mi još očekujemo neovisne čelnike i načelnike da se pridruže. O imenima u ovom trenutku ne bih htio razgovarati, ali priča još nije završena, bit će još iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je vama najvažnije u vašem programu? Od čega nikako ne biste htjeli odstupiti?

Nama je izuzetno bitno da se konačno provede reforma javne uprave, da se na kraju bira ljude na tim mjestima po njihovoj učinkovitosti i sposobnosti. Dakle, treba reforma lokalne, županijske uprave. Ali isto tako poticanje gospodarstva, to je ono što danas treba Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrazumijeva li ta reforma smanjenje broja općina ili županije?

Naravno. Može se razgovarati o reformi lokalne uprave i na način smanjenja i na način reorganizacije. Dakle, vi ne trebate smanjiti, ali trebate na drgačiji način reorganizirati jer današnji sustav sa preko 500 općina jednostavno nije održiv. I mislim da je to danas jasno svakome. Samo niti SDP niti HDZ neće provesti tu reformu, isto kao ni drugi, jer znaju da će time dirati svoju stranačku mašineriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste proveli radikalne, bolne rezove u Metkoviću. Jesu li oni dali kakav rezultat i koliko treba da ti bolni rezovi pokažu neki učinak?

Mi smo smanjili javni dug općine za preko 70 posto. Dakle, trebali smo pretrpjeti dvije godine i hvala svim građanima Metković što su to trpjeli skupa s nama. Tek u trenutku kada smo smanjili smo mogli ulagati novac projektnu dokumentaciju. Mi konačno danas imamo deset spremnih projektnih dokumentacija koje idu na natječaj, što prema fondovima, što prema privatnim investitorima. Ali smo trebali dvije godine propatiti, na kraju iščupati i reorganizirati kompletnu lokalnu samoupravu. I da, to jest koncept koji se može primijeniti na državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I isplati se? Politički, mislim, jer se političari obično boje upravo zbog toga što to izaziva otpore kod građana.

Naravno. Uobičajenim političarima se ne isplati jer oni ne računaju na to da će trajati samo četiri godine. Žele osigurati mandate. Nama nije u cilju osigurati dodatni mandat, nego konačno pokrenuti Hrvatsku prema boljem.

Vi ste po struci psihijatar i to, kažu, uspješan. Koliko se u politici oslanjate na te vještine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One pomažu meni da ostanem miran kada sam među političarima.

Je li naciji možda ponekad jedan psihijatar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da im je potrebno puno bolje vodstvo od političara, nego psihijatar. Onda im psihijatar neće biti potreban.

Kako u Metkoviću potičete demografsku obnovu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije problem dati niti tisuću i po eura, ali to na kraju nije rješenje za pronatalitetnu politiku. Jest pomak naprijed, ali nije konačno rješenje. I mi to u Metkoviću također provodimo. Mi nemamo toliko novaca kao što ima HDZ, ali mi to provodimo već dvije godine. I dajemo za treće dijete, a ne za svako dijete. Jer mislim da će svaka majka htjeti barem jedno dijete, ali odlučiti se za treće dijete je već korak naprijed i ono što nosi Hrvatsku.      



Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo