HRVATSKU ČEKA 'NEMINOVAN' PORAST CIJENA: / 'Toga se najviše bojimo, kako nas deru...'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Rast cijena metala, rast cijena žitarica,

22.5.2021.
9:02
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je već neko vrijeme suočena s rastom cijena, a kupce zagrebačke tržnice već neko vrijeme iznenađuju visoke cijene namirnica. "Upravo sam sada komentirala sa gospođom cijene da su abnormalno visoke, mislim ono, osjetno je hrana poskupila", požalila se Zagrepčanka Jadranka za Dnevnik Nove TV.

Porast cijena potvrđuju i brojke Državnog zavoda za statistiku. Najviše su porasle cijene ulja i masti, za dva posto u posljednjih godinu dana, a više se plaća i kruh i žitarice, 0,8 posto, dok su slatkiši poskupjeli za 1,4 posto. Uspoređujući cijene s prošlim mjesecom, rasle su sve cijene u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića - najviše riba i plodova mora te ulja i masti; a voće i povrće skuplje je za 1,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
ŠTO KAD PANDEMIJA PROĐE? /

Nakon koronavirusa svijet bi moglo zadesiti nešto još gore - inflacija

Image
ŠTO KAD PANDEMIJA PROĐE? /

Nakon koronavirusa svijet bi moglo zadesiti nešto još gore - inflacija

Porasle i režije

Osim hrane, porasle su i režije te je primjerice, račun za plin u odnosu na prošlu godinu porastao za 11,2 posto. Promijenile su se i cijene za usluge održavanja i popravljanja stambenog objekta koje su porasle za 5,7 posto.

"Toga se najviše bojimo, mislim nadam se da neće tu bit nekakvih drastičnih razlika. Kako nas deru, ja mislim da budu sve oderali. Najlakše je voda i ovo jer voda uvijek negdje onako potajice izlazi neprimjetno, a nama je primjetno na računima još itekako", rekli su Latica i Zdravko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasle cijene goriva

Ipak, najosjetnije je poskupio prijevoz, budući da je cijena goriva rasla čak 25,1 posto, a usluge održavanja automobila porasle su za više od 16 posto.

Profesorica s zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Marijana Ivanov pojasnila je da je rast cijena uzrokovan prošlogodišnjim padom cijena zbog pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neminovno je kako će recesija prolaziti, kako ćemo se procjepljivati i kako će svjetsko gospodarstvo krenuti u fazu uzleta, pa tako i hrvatsko gospodarstvo, neminovno je da će doći do rasta cijena. Prije svega onog dijela koji se tiče goriva. Rast cijena metala, rast cijena žitarica, to je jednostavno neminovnost koja ide dalje i ove godine općenito možemo očekivati nešto veću stopu inflacije nego u prošloj godini i prošlim razdobljima", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo