HRVATSKU ČEKA BURNA JESEN: / Autoprijevoznici objavili datum generalnog štrajka, a u rujnu će štrajkati i liječnici te učitelji?

Image
Foto: Pixsell

Sindikati prometa već će 23. kolovoza održati štrajk upozorenja, a 9.

21.8.2019.
14:38
Pixsell
VOYO logo

Nakon što su vozači autobusa za prekosutra najavili desetominutni štrajk na svim linijama diljem zemlje te generalni štrajk 9. rujna, jesen će obilježiti i mogući štrajkovi liječnika i učitelja. Naime, zbog nezadovoljstva odnosom Vlade tijekom pregovora o povećanju plaća, sindikati u zdravstvu i školstvu započeli su s pripremama za štrajkove. Tako bi obrazovni djelatnici trebali štrajkati na sam početak školske godine, 9. rujna, a liječnici i medicinske sestre najranije tjedan dana kasnije, piše Jutarnji.

"Ne, ništa nije dogovoreno u vezi s povećanjem plaća zaposlenih u zdravstvu osim što je rečeno da ćemo se ponovo sastati u petak, nakon što Vlada dan prije imenuje novi pregovarački odbor. Ovo je, zapravo, samo kupovanje vremena jer naše su pozicije poznate. Vlada sigurno ima izračune za naša traženja, zna koliko to košta i mi više ne želimo odgađanje, stoga paralelno s pregovorima idu i naše pripreme štrajka", rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, nakon još jednog sastanka o plaćama medicinskih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR FINANCIJA OPTIMISTIČAN OKO PREGOVORA, NO SINDIKATI UPOZORAVAJU: /

'Pregovori nisu bili u dobroj vjeri, nego s figom u džepu'

Image
MINISTAR FINANCIJA OPTIMISTIČAN OKO PREGOVORA, NO SINDIKATI UPOZORAVAJU: /

'Pregovori nisu bili u dobroj vjeri, nego s figom u džepu'

Ne pristaju na odgodu

Sindikati ne žele pristati na odgodu odluke za nekoliko tjedana, a traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Topolnjak ističe da je povećanje plaća u zdravstvu za tri posto od kolovoza i još četiri posto od listopada, već bilo parafirano. No, u zadnji trenutak sve je zaustavljeno i zaposlenici u zdravstvu ostali su bez očekivanog povećanja plaća.

Štrajka u zdravstvu neće biti prije 15. rujna jer će sindikati pričekati da vide što će se dogoditi u petak, odnosno postoji li mogućnost da se kolektivni ugovor potpiše i prije 31. listopada, što je krajnji rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković im nije odgovorio

Sindikat učitelja Hrvatske i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, također pripremaju štrajk. Branimir Mihalinec, šef srednjoškolskog sindikata, potvrdio je pripreme za prosvjed koji bi se trebao održati 9. rujna. Napomenuo je kako će sljedeći tjedan odlučiti hoće li se raditi o jednodnevnom ili višednevnom prosvjedu.

Oni su još 19. lipnja zatražili od premijera Plenkovića termin za sastanak o inicijativi za povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto za sve zaposlenike u osnovnom i srednjoškolskom sustavu. U međuvremenu su sve usuglasili s ministricom Blaženkom Divjak, no Plenković im nije odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da šansa za održavanjem sastanka u Vladi više ne postoji. Da je bilo dobre volje, već bi se održao. Budući da smo dvaput slali zahtjev te da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komunicirala u Vladi naš zajednički prijedlog o povišici, a odgovor nismo dobili, kao, očito, ni ministrica, šansu više ne vidimo. Pripremamo prosvjedne akcije o kojima ćemo javnost obavijestiti krajem sljedećeg tjedna", kaže Mihalinec.

Mihalinec dodaje da prosvjedom neće biti ugrožena obrazovna reforma te da će u slučaju poziva na sastanak sindikati odgoditi ili zamrznuti svoje akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguć štrajk na neodređeno

Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske najavili su da će u petak organizirati desetominutni štrajk upozorenja na svim linijama prijevoza putnika u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu. Sindikalci ističu da su se zadnjih mjeseci obraćali Vladi, ali im nitko nije odgovorio na zahtjeve za povećanjem plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, donošenjem Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika te uvođenjem statusa službene osobe za vozače autobusa.

Danas su ponovno zatražili hitni razgovor s premijerom i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva te za 9. rujna najavili novi štrajk na neodređeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto Vlada diskriminira svoje državljane, u tvrtkama u kojima djeluju naši sindikati zaposleno je više od 7000 radnika? Zar su oni manje vrijedni od radnika HŽ-a putnički prijevoz ili Jadrolinije, koje ste koncesijama i velikim subvencijama zaštitili na deset godina?", pitaju se sindikalci.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo