POGORŠANJE ODNOSA / Hrvatskoj blokiran uvoz u Rusiju: samo dvije domaće firme mogu izvoziti prehrambene proizvode

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ruski veleposlanik je rekao kako Agrokor nije među deset onih s kojima Rusija surađuje, te ustvrdio ga više ne želi podupirati i kreditirati

13.2.2017.
17:16
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zaprimilo je krajem prošlog tjedna depešu Ruske Federacije o ukidanju svih izvoznih dozvola za hrvatske prehrambene proizvode, izuzev za bračku tvrtku Sardina Postira i koprivničku Podravku, neslužbeno doznaje Poslovni Dnevnik.

Nastavak je to priče o pogoršanju odnosa između Hrvatske i Rusije nakon što je ruski veleposlanik Anvar Azimov prošli tjedan iskoristio priliku dana ruske diplomacije i pred hrvatskim novinarima iznio šotre poruke najvećem hrvatskom gospodarskom sstavu Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Azimov je rekao kako Agrokor nije među deset onih s kojima Rusija surađuje, te ustvrdio ga više ne želi podupirati i kreditirati. Dozvole za izvoz u Rusiju imale su među ostalima i varaždinske tvrtke Koka i Vindija, čakovečka Perutnina Ptuj-Pipo te Belje i PIK Vrbovec iz koncerna Agrokor.

Prema službenoj statistici u jedanaest lanjskih mjeseci Hrvatska bilježi izvoz od 162 milijuna eura, a u strukturi proizvoda plasiranih u Rusiju gotovo dvije trećine vrijednosti imaju farmaceutski proizvodi, dok je udjel prehrambenih srušen ispod pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dozvole za izvoz na rusko tržište inače nemaju vremensko ograničenje, a više izvora potvrdilo je kako se prvi put službeno Hrvatsku obavještava o gubljenju prava na prodaju u Rusiji tvrtkama koje su svoj ”izvozni broj” stekle. Prema neslužbenim informacijama dio tvrtki nije koristio dozvole zbog pada ruske valute, no ističu kako su procedure njihova stjecanja složene i dugotrajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo