OBJAVIO ZAVOD / Hrvatsko gospodarstvo u posljednjem tromjesečju 2022. godine poraslo 4 posto

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju poraslu 4,2 posto na godišnjoj razini, a na kvartalnoj 0,9 posto. Rast na godišnjoj razini brži je u odnosu na prosjek u EU, a na kvartalnoj ispod prosjeka

28.2.2023.
13:40
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u četvrtom lanjskom kvartalu porastao četiri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sporiji je to rast nego u trećem lanjskom tromjesečju kada je BDP porastao za 5,2 posto. No, čini već sedmi kvartal zaredom da se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Za rast BDP-a u četvrtom tromjesečju zaslužne su sve sastavnice BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošnja kućanstava, prema podacima DZS-a, porasla je u proteklom kvartalu za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Izvoz roba i usluga porastao je za 14,2 posto na godišnjoj razini. Sporije je to negoli prethodnog tromjesečja kada je rast bio 23,3 posto. Izvoz roba porastao je 13,4 posto, a usluga 13,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećan je i uvoz roba i usluga za 14,6 posto, sporije nego u prethodnom kvartalu kada je porastao za 30,5 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju poraslu 4,2 posto na godišnjoj razini, a na kvartalnoj 0,9 posto. Rast na godišnjoj razini brži je u odnosu na prosjek u EU, a na kvartalnoj ispod prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj prošloj godini hrvatsko gospodarstvo poraslo je za 6,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo