Vrhunac napetosti u Savudrijskoj vali / Hrvatskim ribarima stigle prve presude slovenskih sudova zbog neplaćenih kazni: 'Ne zanima me'

Evo kako komentiraju kazne koje se penju i do tisuću eura, a za koje Vlada uvjerava da ih neće morati platiti

4.5.2019.
18:55
VOYO logo

Zaoštrava se stanje i u Savudrijskoj vali. Trojicu savudrijskih ribara slovenski sud pravomoćno je osudio zbog nezakonitog ulaska u slovenske teritorijalne vode. Nije ni čudo jer bliže se europski izbori.  

Na adrese pet savudrijskih ribara stiglo je ukupno šesnaest kazni u visini od 840 eura svaka. Pored kazni dužni su platiti i sudske troškove. Pravo na žalbu više nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da vam kažem istinu, sam ju otvorio, predao na policiju, nisam ni čitao jer me ne zanima", kazao je Ezio Kocijančić, savudrijski ribar.

Sadržaj presude neutemeljen

Tvrde kako je sadržaj presude neutemeljen jer se Hrvatska na vrijeme povukla iz arbitražnog postupka. Odluka koparskog suda stoga za njih nema nikakvu težinu. U presudi se, tvrde nadalje, navode i neistine da se hrvatski ribari oglušuju na zahtjeve slovenske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni pišu gore da mi nećemo zaustaviti brodove. Vi ste bili sa mnom zadnji put, ste vidjeli da zaustavimo brod. Oni ne dođu do broda i to lažne kazne što stavljaju, lažne informacije", rekao je Kocijančić.

"Ja sam plovilo zaustavio. Sad oni neće doći ovamo. A kad ću dobiti kaznu će javiti da nisam brod zaustavio nego da sam pobjegao. To je lažno, vidite, ja sam brod zaustavio a oni tu neće doći", kazao je svojedobno Kocijančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vlada još ih nije kontaktirala

"Sigurno izaziva frustraciju ali po iskustvu dosadašnjem to je čista politička propaganda u funkciji pretpostavljam skorih parlamentarnih izbora za europski parlament", kazao je savudrijski ribar Danilo Latin.

Hrvatska vlada ih u proteklim danima nije kontaktirala pa ribari drže da i dalje vrijedi dosadašnji dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da po primitku kazni mi to proslijedimo MUP-u i to postaje interes Republike Hrvatske", kazao je Latin.

Bitku za savudrijski zaljev vode od 1993. i već su navikli živjeti u izvanrednim uvjetima a ukoliko napetosti budu eskalirale vlastitu su pravicu spremni dokazivati i na sudu u Strasbourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo