HRVATSKI ZNANSTVENIK SMATRA DA JE VIRUS IPAK DOŽIVIO ZNATNE PROMJENE: / 'Naravno, liječnici su uvijek oprezni, ali...'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predstavio je i svoj model testiranja kojim se moglo izbjeći širenje zaraze u Zadru: 'kad bi taj model funkcionirao svaki dan, u svakom sportu,

26.6.2020.
9:12
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

Dr. Dragan Primorac, član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, za HRT je rekao kako se čini da je koronavirus oslabio.

Image
Foto: PIXSELL

29.08.2019., Zagreb - U Novinarskom domu odrzala se konferencija za medije gdje je predstavljena nova zaklada za pomoc oboljeloj djeci Mila za sve. Dragan Primorac Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

"Prema brojnim pokazateljima imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače", rekao je Primorac, dodajući kako je tako u svim zemljama koje on prati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti", ističe. "Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen", pojašnjava Primorac.

'Testiranja pokazuju izvrsne rezultate, ali...'

Ipak, molekularni biolog Gordan Lauc ranije je istaknuo je kako se za sada ne može govoriti sa sigurnošću o novom slabijem soju virusa, a da se bolja klinička slika može jednostavno objasniti boljom mukoznom obranom koja je ljeti aktivnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNANSTVENIK LAUC O KORONAVIRUSU: /

'Još ne možemo sigurno reći da je oslabio, ali jedna stvar je puno drukčija nego u ožujku'

Image
ZNANSTVENIK LAUC O KORONAVIRUSU: /

'Još ne možemo sigurno reći da je oslabio, ali jedna stvar je puno drukčija nego u ožujku'

Uskoro cjepivo? 'Daleko smo od gotovog proizvoda'

Primorac je komentirao i najave kako bismo uskoro mogli imati cjepivo. Ističe kako su za sada pokazatelji dobri, ali da je potreban oprez. Istaknuo je kako je za jedno cjepivo druga serija kliničkih istraživanja pokazala veliku razinu razvijenih antitijela, jednaku ili čak i i višu od one koje razviju osobe koje su preboljele Covid-19. No to je i dalje daleko od gotovog cjepiva.

"I 2012. imali smo razvijeno cjepivo za SARS-CoV i životinje na kojima su provedeni pokusi pokazale su iznimno visoko razvijanje protutijela, ali su ipak stradale zbog oštećenja pluća i jetra", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i svoj model testiranja virusa: 'Nema šanse da se dogodi transmisija'

Primorac je predstavio i svoj model molekularnog i serološkog testiranja koji je primijenjen u hrvatskom nogometu.

"Testirali smo jedan cijeli sustav gotovo mjesec dana. Kad smo pokazali da on funkcionira, uveli smo prvi na svijetu sistematsko testiranje utvrđivanjem prisutnosti nukleinskih kiselina virusa", rekao je Primorac, dodajući kako "kad bi taj model funkcionirao svaki dan, u svakom sportu, prije nogometnih utakmica ili prije međunarodnih utakmica, mi bismo zapravo zaštitili jednu cijelu populaciju i ne bi bilo šanse da se dogodi transmisija virusa". Na pitanje je li se taj model mogao primijeniti i na teniskom turniru u Zadru rekao je da se "vrlo teško vraćati u prošlost, ali da nema nikakvog razloga da se taj model ne aplicira na sve druge sportove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo