HRVATSKI VOJNICI IDU U BORBU PROTIV ISIS-a: / Bit će pod zapovjedništvom SAD-a u operaciji u Iraku i Siriji

Image

Vlada je danas odlučila poslati hrvatsku vojsku u borbu protiv tzv. Islamske države.

8.6.2017.
17:16
VOYO logo

Svrha je operacije eliminacija terorističke skupine ISIS i prijetnje što ju ta teroristička organizacija predstavlja ne samo u Iraku i regiji već i u Europi, kao i široj međunarodnoj zajednici, stoji u obrazloženju vladine odluke o upućivanju HV-a u misiju čije se zapovjedništvo nalazi u Kuvajtu, u Kampu Arifjan.

Uz zapovjedništvo američke vojske

To zapovjedništvo izravno je podređeno američkom Središnjem zapovjedništvu za vođenje operacija (USCENTCOM) koje se nalazi u Tampi u SAD. Zapovjedništvo kopnenih snaga nalazi se u Bagdadu u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Operacija simbolizira predanost članova koalicije bliskoj suradnji s partnerima u regiji i korištenje svih raspoloživih elemenata nacionalne snage od diplomatskih, informacijskih, ekonomskih i vojnih, kako bi se porazio ISIS te spriječilo planiranje terorističkih napada na tlu Europe i SAD', navodi Vladai traži od Sabora da potvrdi ovu odluku.

Tri pripadnika HV-a idu u misiju

Predloženo je da u operaciji Inherent resolve HV sudjeluje popunjavanjem stožernih pozicija u glavnom Zapovjedništvu operacije u Kuvajtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je još od 2014. godine članica Globalne koalicije protiv ISIS-a. Protiv ekstremizma se možemo boriti samo da se suočimo sa svim aspektima konflikta, te ćemo sudjelovanjem u operaciji pridonijeti naporima međunarodne zajednice u toj borbi. SAD su ponudile niz pozicija u zapovjedništvu operacije u Kuvajtu. Uz to, postoji dio stožera u Bagdadu i u Erbilu u Iraku. Trajanje rotacije stožernog osoblja je od šest do dvanaest mjeseci ovisno o potrebi pozicije', navodi Vlada koja bi u Kuvajt poslala najviše tri pripadnika HV-a. Oni bi u zapovjedništvu bili tijekom 2017. i 2018. godine.

Prijetnja ISIL-a balkanskim zemljama

Istovremeno se u posljednjem online izdanju ISIS-ovog magazina 'Rumiyah' za Balkan objavljene su najnovije terorističke prijetnje stanovnicima balkanskih zemalja. Obraćaju se Srbima i Hrvatima, 'kafirima', te navode da nisu zaboravili zločine nad muslimanima, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JEZIVA PRIJETNJA ISIS-a HRVATSKOJ: /

'Ne, tako nam Allaha, nismo vas zaboravili! Zar ste mislili da se nećemo osvetiti?'

Image
JEZIVA PRIJETNJA ISIS-a HRVATSKOJ: /

'Ne, tako nam Allaha, nismo vas zaboravili! Zar ste mislili da se nećemo osvetiti?'

U prijetećoj objavi u desetom izdanju magazina 'Rumiyah' navodi se kako 'zemlje Balkana nisu zaboravljene', te da 'nije zaboravljeno ubijanje muslimana'.

'Ne, tako nam Allaha, nismo zaboravili zlostavljanje naše braće i silovanje naših sestara', stoji u ISIS-ovom magazinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada danas je usvojila i odluke o sudjelovanju pripadnika HV-a aktivnostima NATO-a u Litvi i Poljskoj, te operaciji Europske unije Eunavfor med Sophia, kojoj je cilj borba

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo