SJAJNA NOVOTARIJA / Hrvatski stručnjaci uspjeli proizvesti janjetinu s manje kolesterola: Otkrivamo tajni sastojak!

Domaći stručnjaci s Veterinarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu uspjeli su uzgojiti janjad čije meso sadrži manje kolesterola

8.7.2021.
8:20
VOYO logo

Za sve ljubitelje janjetine, dobra vijest! Domaći stručnjaci s Veterinarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu uspjeli su uzgojiti janjad čije meso sadrži manje kolesterola. 

Kako? Hranili su je šampinjonima, a da stvar bude bolja, zahvaljujući njima, meso će imati manje intenzivan miris i aromu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrane ih šampinjonima

Janjci, stari 6 tjedana, imaju najbolju krvnu sliku u Hrvatskoj. Sve zahvaljujući jednoj namirnici za koju nisu ni svjesni da je jedu uz ostalu hranu - šampinjonima. Ovakav uzgoj ideja je stručnjaka s veterinarskog fakulteta. 

"Ustanovili smo povoljan učinak dodanog pripravka na zdravlje tih životinja, ali i na kvalitetu njihovog mesa. Dosadašnjim istraživanjima utvrdili smo da je smanjenje kolesterola u mesu janjadi hranjenih dodatkom šampinjona za otprilike 35 do 40 posto", kazala je voditeljica projekta Maja Popović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjuje se neugodan miris i aroma

Na projektu sudjeluju i stručnjaci s Agronomskom fakulteta u Zagrebu. Po njima, meso tako hranjenih janjaca još je zdravije, a moglo bi privući čak i one koji do sada nisu bili ljubitelji janjetine. Šampinjoni čine tek 1.5 % posto njihove prehrane, ali i taj mali udio u potpunosti mijenja nutritivnu vrijednost mesa. 

"Budući da je takva hranidba šampinjonima na neki način se smanjuje i možda onaj neugodan okus i aromu janjećeg mesa koje nekim ljudima ne odgovara. Zbog samih gljiva povećana je koncentracija antioksidansa tako da je takvo meso na neki način održivije i bolje za ljude", kaže profesor s Agronomskog fakulteta Goran Kiš

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zdravlje prije svega /

Svježe, pečeno, piletina, svinjetina... Evo koliko dugo meso smijete čuvati u zamrzivaču

Image
zdravlje prije svega /

Svježe, pečeno, piletina, svinjetina... Evo koliko dugo meso smijete čuvati u zamrzivaču

Cilj je prodaja i u zemlje Istoka

Ovaj projekt do sada je dobio i dvije medalje za inovativnost, a kako ovakav uzgoj obećava, rade se sve ambiciozniji planovi. 

"Naši dugoročni planovi su da ova janjetina bude autohtoni hrvatski proizvod i da uskoro krenemo s njegovom prodajom. S prodajom tih komada mesa. Cilj nam je prodavati vani, u Europske zemlje, ali i one treće, zemlje Istoka", kaže voditeljica projekta Maja Popović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u svijetu nitko ne hrani janjad šampinjonima, a i bolje, jer obično oni koji prvi krenu u inovativne projekte ostvaruju i najveće uspjehe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo