HRVATSKI SABOR ZATRPAN ŽALBAMA / Građani nezadovoljni sjednicama, ali ne iz razloga koji vam prvi pada na pamet

Image

Saborskoj Službi za građane ove godine se obratilo 672 građana, tridesetak više nego lani, a najčešće se javljaju s komentarima, žalbama, prijedlozima i sugestijama

27.7.2022.
8:51
VOYO logo

Hrvatski građani obraćaju se Hrvatskom saboru zbog raznih tema, no posljednjih mjeseci u njihovu su fokusu rat u Ukrajini i bojazan da će im zbog međunarodnih zbivanja standard biti sve niži. Podatak je to saborske Službe za građane kojoj se od siječnja do lipnja ove godine obratilo 672 građana, 30-ak više nego u istom lanjskom razdoblju.

Image
ŠUTNJA (NI)JE ZLATO /

Poznato tko je bila 'najbrbljavija' saborska zastupnica u proljetnom zasjedanju, a troje ih se nije oglasio niti jednom

Image
ŠUTNJA (NI)JE ZLATO /

Poznato tko je bila 'najbrbljavija' saborska zastupnica u proljetnom zasjedanju, a troje ih se nije oglasio niti jednom

U prosjeku javlja im se petero građana dnevno

Uzmu li se u obzir neradni dani u tom razdoblju, proistječe da se Saboru svakog radnog dana, u prosjeku, obraća petero građana. Njihova se obraćanja mogu razvrstati u dvije kategorije: upiti te komentari, žalbe, prijedlozi i sugestije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih nekoliko mjeseci tema koja dominira je rat u Ukrajini i bojazan građana da će im standard posredstvom međunarodnih zbivanja biti sve teži zbog porasta cijena, inflacije...", odgovorili su iz Službe na Hinin upit što su ih građani najčešće pitali.

Koronavirus, dnevnopolitičke teme

Služba navodi i kako su im se građani ''primarno'' obraćali zbog pandemije koronavirusa, koja je s proljećem popustila pa su i u Saboru ukinute epidemiološke mjere uvedene u ožujku 2020. Građani su se javljali s raznim komentarima, ponajviše ''za'' i ''protiv'' cijepljenja, ''za'' i ''protiv'' covid potvrda i općenito komentarima vezanim uz mjere koje je donosio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i proteklih godina, nezaobilazne su bile razne dnevnopolitičke teme, kao i upiti i komentari o socijalnim i statusnim pitanja. Građani su se, primjerice, zanimali za mogućnost dobivanja hrvatskog državljanstva, ostvarivanje prava na jednokratnu naknadu i sl.

Građane ljuti kad se prekida prijenos sjednice

I ove ih je godine ljutilo što nisu mogli neometano pratiti saborske sjednice na javnoj televiziji, odnosno HTV 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često su se javljali s tom pritužbom, jer je prijenos sjednice prekidan drugim informativnim sadržajima, posebice učestalim prijenosom ratnih zbivanja u Ukrajini i sl., odgovorili su Hini iz saborske Službe za građane koja svakodnevno komunicira s građanima, najviše telefonom i elektroničkom poštom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo