'NIJE DOSTOJAN FUNKCIJE' /

Sabor trebao glasati o Turudićevom izvješću o radu DORH-a. Umjesto toga, glasali o 'primanju na znanje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Riječ je o izvješću koje se odnosi na rad DORH-a u vrijeme Turudićeve prethodnice Zlate Hrvoj Šipek

11.10.2024.
9:29
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak je trebao glasati o izvješću glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu Državnih odvjetništva u 2023. godini te ostalim točkama o kojima je Sabor raspravljao proteklih tjedana. Riječ je o izvješću koje se odnosi na rad DORH-a u vrijeme Turudićeve prethodnice Zlate Hrvoj Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, donesen je samo zaključak da su zastupnici Turudićevo izvješće primili na znanje, kako je zaključkom na Odboru za pravosuđe predložio HDZ.

Sabor je također potvrdio zamjenu na mjestu potpredsjednika Sabora. Dosadašnjeg SDP-ovca Sinišu Hajdaš Dončića zamijenio je njegov stranački kolega Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite tijek događaja:

Glasa se o Turudićevom izvješću

12.40 - Izvješće glavnog državnog odvjetnika (GDO) Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništva u 2023. Sabor je u petak većinom glasova primio na znanje, kako je predložio Odbor za pravosuđe. Donesen je zaključak kojim se prima na znanje izvješče glavng državnog odvjetnika. Glasovalo je 129 zastupnika - 78 za, 3 suzdržana, 48 protiv.

Pritom nije prošao zaključak Kluba SDP-a kojim bi se zadužila Vlada da u roku 30 dana podnese Saboru prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

SDP smatra da je Turudić pokazao nepoštivanje prema instituciji Hrvatskog sabora izjavama na sjednici Odbora za pravosuđe da ne misli istraživati curenje podataka i da ne vidi ništa sporno da su istaknuti dužnosnici HDZ-a Josip Šarić i Josip Škorić podnijeli ostavke nekoliko dana prije uhićenja. Smatra i da je nezainteresiran za borbu protiv korupcije i potencijalno curenje podataka iz DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On funkcije glavnog državnog odvjetnika dostojan nije”, poručio je uoči glasanja o izvješću Peđa Grbin (SDP). "Koliko je samostalan vidjeli smo u predmetu Škorić i Šarić gdje su čudom HDZ-ovci prije pokretanja postupaka podvili rep i dali ostavke "kao da su znali”, dodao je Grbin zatraživši pokretanje opoziva Turudića.

Nije prošao ni zaključak Kluba HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a kojim bi se obvezala Vlada da do kraja godine poduzme korake u uklanjanju normativnih zapreka za učinkovitiji rad DORH-a i poduzme druge radnje kako bi se uklonili kadrovski i materijalno tehnički problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalija Orešković (DOSIP) ustvrdila je da postoji duboki deformitet u DORH-u koji onemogućava da obavlja zadaću kojoj služi, prvi problem je nedostatak povjerenja javnosti i nedostatka osobnog integriteta Turudića, a drugi je nedostatak materijalnih i tehničkih uvjeta.

Oporba je pretvorila raspravu o izvješću u proces suđenja, ustvrdio je Ivan Malenica u ime Klub-a HDZ . "Bilo je to blijedo izdanje oporbe koja je htjela biti i tužitelj i sudac”, zaključio je.

Izmjene Zakona o audiovizualnim djelatnostima

12.05 - Zastupnici su u petak pozdravili konačni prijedlog izmjena Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se uvodi novi financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audiovizualnih dijela, ali je oporba upozorila da su predviđena sredstva nedostatna.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla da se njime uvodi novi financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audiovizualnih dijela te producenata koji se smatraju neovisnim proizvođačima. Također, uspostavlja se novi dodatni izvor financiranja tako da će neovisni producenti moći aplicirati i dobiti potporu u određenom postotku sredstava koja su uplatili kao razna financijska davanja s čime će moći poticati investiranje u njihova audiovizualna djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene zakona podržali su i oporbeni zastupnici, a Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!) rekla je kako je neophodna svaka financijska 'injekcija' audiovizualnoj produkciji i umjetnosti.

Glasat će se o izmjenama zakona

Glasat će se o izmjenama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, kako bi se zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu države ili lokalnih jedinica omogućilo produljenje ugovora i neometan rad. Također, glasat će se o izmjenama Zakona o sestrinstvu koji omogućuje da medicinske sestre i tehničari prvostupnici, sa specijalizacijom iz hitne medicine, mogu pacijentu dati terapiju ili lijek bez nazočnosti liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije glasanja zastupnici će se izjasniti o amandmanima na raspravljene zakonske prijedloge, te raspraviti izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se detaljnije propisuje način obračuna iznosa financijske potpore i obuhvat dokumentacije koju verificira Porezna uprava.

Pravo na financijski poticaj imat će producenti koji se smatraju neovisnim proizvođačima, a plaćaju porez u Hrvatskoj, za filmska i serijska igrana, dokumentarna ili animirana djela. Sabor u petak neće glasati o rebalansu proračuna, jer od provedene rasprave moraju proći tri dana. O amandmanima na rebalans zastupnici će se izjašnjavati idući tjedan.

POGLEDAJTE VIDEO: Oporba rešetala Turudića u Saboru: 'Postavili ste divno voajersko pitanje'

Otkucaji srca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo