'emocionalni ispad' / 'Hrvatski potez izlaska iz arbitražnog postupka je ekstreman i demagoški'

Image
Foto: STR-2288/PIXSELL

Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od jučerašnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciji obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži

31.7.2015.
7:39
STR-2288/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl založio se u četvrtak za smirivanje retorike u hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže, ali je hrvatski potez izlaska iz arbitražnog postupka ocijenio 'ekstremnim i demagoškim'.

Image
'navodni skandal' /

Europska komisija protiv Hrvatske: 'Razumijemo vašu zabrinutost, ali potpuno podupiremo arbitražu'

Image
'navodni skandal' /

Europska komisija protiv Hrvatske: 'Razumijemo vašu zabrinutost, ali potpuno podupiremo arbitražu'

"Slovenija je članica Europske unije, a Europa počiva na međusobnoj toleranciji i sposobnosti da se na miran način rješavaju sporovi", kazao je Vajgl za Slovensku televiziju odgovarajući na pitanje kako se Slovenija treba postaviti prema Hrvatskoj nakon što je Zagreb pokrenuo postupak izlaska iz arbitraže i o tome obavijestio Ljubljanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vajgl je rekao da su se proteklih dana i Europska komisija i sam arbitražni sud izjasnili za nastavak arbitraže i da je to ugovor koji nema alternativu.

Potrebno je umiriti retoriku, kazao je Vajgl, dodavši da je Hrvatska svojim postupcima u vezi s arbitražom djelovala 'ekstremno i demagoški', dok, kako je rekao, ni Europska unija niti SAD ne žele još jedno 'žarište nestabilnosti' i sukoba na Balkanu, vodeći računa o svojim geostrateškim interesima na koje su fokusirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa je proteklih dana poslala poruke da ne želi žarišta nestabilnosti", kazao je Vajgl koji hrvatski izlazak iz arbitražnog postupka vidi kao 'emocionalni ispad s ciljem da se odbaci..mogućnost nepopularnog rješenja'.

Vajgl je nekadašnji ministar vanjskih poslova i već drugi mandat slovenski europarlamentarac. Prvi je mandat dobio kao član stranke Zares, a u drugom se kandidirao na listi stranke slovenskih umirovljenika koju vodi Karl Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vajgl je rekao da je arbitražni sporazum primjer kako treba rješavati međususjedske odnose na Balkanu, te da Hrvatska ima neriješene probleme i s drugim susjednim državama, pa i granične, dok je interes međunarodne zajednice mir na Blakanu, kako se ne bi ponovili prijašnji konflikti koji su zadnja dva i pol desetljeća obilježili regiju.

Vajgl se založio za uspostavu dijaloga Ljubljane i Zagreba, kako na bilateralnoj razini, tako i uz pomoć Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska uputila diplomatsku notu slovenskoj vladi

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je u četvrtak diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

"Republika Hrvatska je danas notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora", priopćilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži", dodaje MVEP.

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Pritom je zadužila MVEP da u ime vlade RH uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor koji je odluku donio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo