NOVOST NA INTERVENCIJAMA /

Velike promjene za hrvatske policajce! Nosit će kamere na odorama, evo i što će snimati

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija

Projekt nabave ovog sustava i opremanja policajaca započet će iduće godine

27.9.2024.
14:00
Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Velike se promjene spremaju u redovima hrvatske policije. Kako piše tportal, svi uniformirani pripadnici policije na svojim će odorama po novome nositi kamere koje će obavezno morati koristiti tijekom svake intervencije. Projekt nabave ovog sustava i opremanja policajaca započet će iduće godine.

"Snimanje intervencija prije svega će služiti zaštiti policajaca od neopravdanih optužbi na njihov račun, a onda i zaštiti građana od eventualnog prekoračenja ovlasti i prekomjerne sile", objasnio je jedan od upućenih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj bi projekt trebao biti javnosti predstavljen u idućim tjednima.

Začeci ideje prije 10 godina

Ideja zapravo nije nova. MUP je još 2015. godine u sklopu projekta e-policija pokrenuo projekt "Sustav za upravljanje policijskim kamerama", koji nije u potpunosti implementiran, ali nije ni odbačen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je sustav uspostavljen na 10 lokacija policijskih uprava, a na svakoj od njih bio je kiosk s 20 kamera, aplikacijskom za praćenje zaduživanja i razduživanja kamera te za čuvanje snimaka.

U Europi ne postoji jedinstvena praksa oko upotrebe policijskih tjelesnih kamera, takozvanih "body worn". U nekim se državama one koriste samo na policijskim vozilima i samo za nadzor prometa, u drugima i na odorama policajaca i to za nadzor prometa i intervencija zbog nasilja u obitelji, a u trećima kod postupanja u masama ljudi ili u očekivano sigurnosno rizičnim postupanjima.

POGLEDAJTE VIDEO: Sramotan čin! Vatrogasci koji služe društvu besplatno - opljačkani. Pred našim kamerama zaplakali i poslali poruku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo