SUĐENJE U ODSUSTVU? / Hrvatskim pilotima stigli pozivi iz Beograda: 'Očito je da će nam suditi, tu se više ništa ne može'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Pripremno, ročište trebalo bi biti održano 14. listopada, a do tada će Viši sud donijeti odluku hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu

22.9.2022.
8:52
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Viši sud u Beogradu poslao je pozive za suđenje četvorici hrvatskih vojnih pilota optuženih u Srbiji za raketiranje dviju srpskih izbjegličkih kolona početkom kolovoza 1995. u BiH. Prvo, pripremno, ročište trebalo bi biti održano 14. listopada, a do tada će Viši sud donijeti formalnu odluku hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu.

"Sada je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može", rekao je za Novi list Danijel Borović, jedan od četvorice optuženih pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODVJETNIK NAJAVIO PRIJAVE /

Srbija priprema proširenje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota: Terete i Domazeta Lošu?

Image
ODVJETNIK NAJAVIO PRIJAVE /

Srbija priprema proširenje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota: Terete i Domazeta Lošu?

'Iz Vlade se u posljednje vrijeme nitko nije javio'

Aleksandar Olenik, branitelj Vladimira Mikca po službenoj dužnosti, rekao je za Novi list da su prije desetak dana pozivi umirovljenim pilotima standardnim diplomatskim kanalima otišli u Hrvatsku. No, Borović još nije dobio poziv, u čijem se prilogu nalazi i optužnica protiv njega, što može sugerirati da mu ga Ministarstvo pravosuđa niti neće uručiti. Bilo bi to u skladu sa stavom Vlade Andreja Plenkovića da se ne priznaje sudski proces koji se sprema u Beogradu.

Borović kaže da u posljednje vrijeme nije bilo kontakata ni s kim iz Vlade pa stoga ne zna ni je li stigao poziv iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko mi ništa nije javio. Meni, u svakom slučaju, nije dostavljen", rekao je Borović.

Piloti ne komuniciraju s braniteljima po službenoj dužnosti

Ni on ni ostala trojica pilota ne komuniciraju s braniteljima koje im je beogradski Viši sud odredio po službenoj dužnosti. Branitelj po službenoj dužnosti, Olenik, kazao je za Novi list da je Viši sud učinio ono što je Tužiteljstvo za ratne zločine ranije propustilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilično mi je nejasno zašto ih u istražnom postupku nisu pozvali da daju izjave. Ako se nekoga nije ni obavijestilo da protiv njega postoji postupak, da je optužen, onda se ne može reći da je taj nedostupan i da mu se mora suditi u odsustvu. Mi bismo se žalili da ti pozivi nisu na kraju ipak odaslani, da se sudilo u odsustvu. Ovako, očekujem da će odgovor iz Hrvatske biti da se ne priznaje ovaj kazneni postupak, a potom će sud odlučiti da se optuženima sudi u odsustvu, što bi bilo utemeljeno na zakonu i imalo bi neku logiku", kazao je Olenik.

Optužnica protiv Mikca temelji se na navodima iz jedne knjige

On priprema obranu Vladimira Mikca, s osnovnom tezom da optužnica ne sadrži niti jedan konkretan dokaz koji bi njegovog branjenika dovodio u vezu s napadom na srpske civile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se u optužnici navodi da u knjizi Istra u Domovinskom ratu piše da je Mikac u to vrijeme bio na nekom položaju i da je zato odgovoran, ne može biti dokaz. Nema nikakve odluke o Mikčevom postavljanju, jedini izvor informacije o tome su tri autora te knjige", ističe Olenik.

Danijel Borović tvrdi, pak, da nije zapovijedio nikakav ratni zločin te da će, ako suđenje ne bude politički motivirano, biti oslobođen. Njega se tereti da je 8. kolovoza 1995. dvojici nepoznatih pilota sa zračne luke Pleso zapovijedio da napadnu izbjegličku kolonu kod Bosanskog Novog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo