BOLI GLAVA / Hrvatski minimalac je među slabijima u Europi, susjedi nas debelo šišaju, a tek kad vidite koliki je u Luksemburgu...

Image
Foto: PIXSELL

Prosječna godišnja stopa rasta između srpnja 2013. i srpnja 2023. bila je najveća u Rumunjskoj (+12,9 %)

29.7.2023.
8:01
PIXSELL
VOYO logo

Ako pitate prosječnog hrvatskog građanina je li zadovoljan svojim primanjima, velika većina njih odgovorit će vam  da nije. Da bi plaće trebale narasti priča se već dugo, a priča se intenzivirala s ulaskom Hrvatske u eurozonu i uvođenjem eura kao službene valute. Nekima je splet svih nemilih događanja – velikog rasta cijena i inflacije – povećao primanja, no mnogi su i dalje ostali na istome.

Ono što se mijenjalo je iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a koja u 2023. godini iznosi neto 560 eura, što je za 62 eura više nego u 2022. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji Luksemburg, najgora Bugarska

Pohvalno, moramo priznati, no isto tako treba priznati da je taj iznos nedovoljan za dostojanstven život, posebice ako pogledamo kakve su minimalne plaće u ostatku zemalja EU. Naime, Eurostat je objavio interesantne statističke podatke u kojima su uspoređivali kakve su bile minimalne plaće u srpnju 2013. godine u odnosu na srpanj 2023. godine.

Image
Foto: Eurostat
Image
Foto: Eurostat

Prema njihovim podacima, 1. srpnja 2023. 22 od 27 država članica EU-a imale su nacionalnu minimalnu plaću. Biti na minimalcu najviše se, iz naše perspektive, isplati biti u Luksemburgu, gdje je prema statističkim podacima ta plaća 2508 eura. Najgore je u Bugarskoj, gdje ta mjesečna svota iznosi 399 eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna godišnja stopa rasta između srpnja 2013. i srpnja 2023. bila je najveća u Rumunjskoj (+12,9 %), a slijede je Litva (+11,2 %), Bugarska (+9,7 %) i Češka (+9,0 %). Najniže prosječne godišnje stope rasta među članicama EU-a zabilježene su na Malti (+1,7 %) i Francuskoj (+2,0 %).

POGLEDAJTE VIDEO: Peglamo kartice kao da sutra ne postoji. Kad je visok datum, njome plaćamo i kavu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci bolji od nas

Prema objavljenim statistikama, Hrvatska se nalazi u trećoj skupini zemalja gdje je iznos minimalne plaće ispod 1000 eura, a društvo nam prave Cipar, Grčka, Portugal,  Litva, Malta, Poljska, Češka, Estonija, Slovačka, Mađarska, Latvija, Rumunjska i Bugarska.

U statistici se nalaze i zemlje koje nisu dio Europske unije, a zanimljivi su i njihovi podaci. Prema njima, Crna Gora, Turska i Srbija imaju veće minimalne plaće od Bugarske, a nešto manje imaju Makedonija i Albanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLI PODACI ZA TRAVANJ /

Prosječna zagrebačka plaća iznosi 1302 eura, pala je u odnosu na ožujak

Image
STIGLI PODACI ZA TRAVANJ /

Prosječna zagrebačka plaća iznosi 1302 eura, pala je u odnosu na ožujak

Još jedan detalj posebno je zanimljiv. Naime, susjedna Slovenija nalazi se u drugoj grupi zajedno sa Španjolskom, gdje su smještene zemlje koje imaju minimalne plaće između 1000 i 1500 eura. Njihove nacionalne minimalne plaće bile su 1203 eura u Sloveniji i 1260 eura u Španjolskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo