SKRIVENI RAJ U SRCU LIJEPE NAŠE / Hrvatski kraj još s grčem pamti tragediju od prije 12 godina: Turizam im je devastiran, ali sad se polako vraćaju

Image
Foto: KAportal

'I turisti koji noće na područjima susjednih općina moći će otići na jednodnevni izlet u Ogulin zbog čega će se duže zadržati u svojim apartmanima'

22.1.2024.
10:59
KAportal
VOYO logo

Rakovica je zbog blizine prirodnog fenomena Plitvičkih jezera iz godine u godinu "najturistička" kontinentalna destinacija u Hrvatskoj i teško da će je u skoroj budućnosti netko nadmašiti. No Karlovačka županija skriva i druge turističke adute koji su sve prepoznatljiviji i posjećeniji, piše KAportal koji je u više navrata pisao o atrakcijama na području Grada Ogulina, koji su kod turista i izletnika sve prepoznatljiviji pa se i ovaj, donedavno turistički dosta pasivan kraj sve bolje pozicionira na turističkoj krati Hrvatske.

Turistička kretanja

Planina Klek, jezero Sabljaci, Đulin ponor, Bjelolasica, Šmitovo jezero, skijalište Vučići, Frankopanski kaštel, Ivanina kuća bajke, izletište Kneja samo su neke do popularnih destinacija za širi ili uži krug posjetitelja, dok se s ovakvom prirodnom i povijesno-kulturnom destinacijskom ponudu malo koji grad u Hrvatskoj i može podičiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŠLA U 20 DO 30 PODRUMA /

Slivne i bujične vode poplavile gorski dio Ogulina, a pod vodom je opet i riječka tržnica

Image
UŠLA U 20 DO 30 PODRUMA /

Slivne i bujične vode poplavile gorski dio Ogulina, a pod vodom je opet i riječka tržnica

"Što se turističkih kretanja tiče, u pravilu sam zadovoljan, iako imam velika očekivanja od Ogulina, jer imamo i velik potencijal. Siguran sam da će provedba projekta Valorizacija mlinskih staza ogulinskom turizmu dati veliki zamah, što će donijeti koristi i cijeloj Karlovačkoj županiji kao i Republici Hrvatskoj. I turisti koji noće na područjima susjednih općina moći će otići na jednodnevni izlet u Ogulin zbog čega će se duže zadržati u svojim apartmanima", rekao je gradonačelnik Ogulina, Dalibor Domitrović, koji računa i na dio turista koji dolaze na Plitvička jezera ili druge hrvatske destinacije, jer s obzirom na poziciju Ogulina u srcu Hrvatske, mogu i njega usput posjetiti pa se tako na odmoru zadržati i nekoliko dana duže.

"Svima nam je u interesu da Hrvatska turistima ponudi što više sadržaja kako bi se što više zadržali kod nas i kako bi nas što više turista posjećivalo. Smatram da ćemo se kao država provedbom ovog projekta u velikoj mjeri približiti tom cilju", rekao je Domitrović najavivši projekt koji će se u budućem razdoblju provoditi u samom centru Ogulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa od 'skywalka'?

KAportal je, podsjetimo, već pisao o projektu gradnje "skywalk" mosta preko kanjona Dobre u centru grada, međutim, Ministarstvo ga nije podržalo uz objašnjenje da se ne bi uklopio u okolinu. U Gradu su nam tada rekli da će pronaći alternativno rješenje.

"Novu 2024. godinu započinjemo odličnim vijestima. U prethodnoj 2023. godini zabilježili smo rekordna 33.464 posjetitelja što je 2251 posjetitelj više u odnosu na 2022. godinu. Zaista nas veseli rastući trend broja posjeta tijekom cijele godine, a pohvaliti se možemo i povećanim brojem individualnih posjetitelja u zimskoj sezoni. U prosincu 2023. godine ostvarili smo 376 posjetitelja više nego u prosincu 2022. godine. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i u nadolazećim mjesecima 2024. godine", rekao je Domitrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogulinci još s grčem pamte tragediju od prije 12 godina kad je izgorio restoran HOC-a Bjelolasica kod skijališta u Jasenku.

"Od tog događaja ogulinski turizam se još uvijek nije oporavio. Broj noćenja je u vrijeme HOC Bjelolasica iznosio između 40 i 50 tisuća godišnje, dok nakon požara ova brojka pada na 13 tisuća noćenja po godini. Od 2016. godine je primjetan trend oporavka ogulinskog turizma. Doduše, ovaj trend je privremeno zaustavila epidemija koronavirusa. Podaci za 2019., 2021. i 2022. godine (bez epidemijske 2020. godine) pokazuju da broj noćenja ponovno dosiže brojku od 40 tisuća, što nas iznimno veseli", zaključio je prvi čovjek grada u razgovoru za KAportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Problemi u Ogulinu

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike