HRVATSKI FOTOGRAF ZAPEO NA OTOKU KOJEG SU ZVALI 'KRAJ SVIJETA': /

'Znači napetost raste, vrijeme je da definitivno odemo odavde'

Image
Foto: Screenshot: RTL

"Ovdje je sve puno unikatnih endemskih vrsta.

13.5.2020.
22:21
Screenshot: RTL
VOYO logo

Robert Pljuščec nalazi se na Socotri, otoku čije su granice zatvorene i pitanje je kada će se ponovno otvoriti. "Sada su se javili prvi službeni slučajevi korone u Jemenu i pitanje je kad će stići na otok. Trenutno me ta situacija manje brine od situacije koja se sad ovdje odvija to je sukob frakcija sjevernog i južnog Jemena, znači napetost raste, vrijeme je za nas da odavde definitivno odemo", kaže Pljuščec.

On se na otoku nalazi s kolegama, Poljakom i dvojicom Talijana. Tim su ribolovnih vodiča koji istražuju najekstremnija i najegzotičnija mjesta na Zemlji. Sada im je povratak svima upitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stižu dodatne komplikacije

"Dodatno komplicira situaciju što će uskoro krenuti jak monsunski vjetar koji će blokirat sav pomorski promet prema otoku, tada ćemo biti osuđeni na avion, a to tko zna kad će se dogoditi što znači da ćemo definitivno ostati neko dulje vrijeme na otoku što nam nije opcija", rekao je Robert.

Lokalne vlasti nisu baš iskusne u borbi s epidemijom. Socotra je nekoliko stotina kilometara udaljena od najbližeg kopna, Somalije i Jemena kojem i službeno pripada. Tamo pak bjesni građanski rat. Da virus prodre na otok, to bi za 50.000 stanovnika bilo pogubno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nekih tri tjedna se javio slučaj korone u Jemenu, u samom mainlandu, i tada je guverner Socotre odlučio spaliti brod pun Kata koji je stigao iz Jemena, a Kat je lokalna droga kojom se drogiraju apsolutno svi, znači, mladi stari, policajci, vojnici. No samo dva dana kasnije pustio je brod pun radnika koji su ovdje došli raditi i zidati i njih su normalno pustili na otok tako da je tu dosta nelogičnosti'', kaže Pljuščec.

Veleposlanstvo ne može puno pomoći

Hrvatsko veleposlanstvo surađuje s veleposlanstvima Poljske, Italije i tamošnjeg predstavništva EU kako bi sigurno vratili cijelu ekipu u Europu.

"Mi pratimo što se događa i javljamo mu kako bi on znao gdje treba doći, ali na žalost mi ne možemo pružiti neku konkretnu pomoć u pronalasku transporta od Socotre do kopna, osim ako ne bude nešto u režiji neke od međunarodnih udruga ili neke od zemalja Europske unije'', kazao je Tomislav Bošnjak, veleposlanik Republike Hrvatske u Arapskoj Republici u Kairu.

Timu se topi ušteđevina. Sreća je što su svi vrsni ribolovci, a taj dio Indijskog oceana je bogat ribom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je sve puno unikatnih endemskih vrsta. Zbog toga što je to komad zemlje koji je davno odvojen od kontinenta, jako je puno bilja koje izgleda kao da je s druge planete, poput drveća Blood dragon tree koji podsjeća malo na afrički baobab, ali se ipak drukčije razvilo, definitivno je jedno od posljednjih netaknutih mjesta na planetu", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo