HRVATSKI APSURD - GRAĐEVINARA OČAJNIČKI FALI, A POSLODAVCI KALKULIRAJU S PLAĆAMA: / 'Tu vlada opći nered!'

Image

Iako sami nisu spremni za veće povećanje plaća, poslodavci ne sumnjaju da je takvo što nužno za zadržavanje radne snage.

19.6.2019.
22:03
VOYO logo

Rast troškova rada u Hrvatskoj je usporio, iako su najave poslodavaca upućivale na drugačiji scenarij. Naime, u prva tri mjeseca 2019. prosječna plaća radnika po satu bila je 4.2 posto veća nego u istom razdoblju lani. Prošle godine u posljednjem kvartalu nominalno plaćeni sat rad bio je 5.4 posto skuplji, a rekordni rast od osam posto dosegnut je u drugom tromjesečju 2018., prije turističke sezone, piše Novac.

Što se situacije po sektorima tiče, u građevinarstvu koji se počeo oporavljati plaće su pale 4.8 posto. Lani su pak brzo rasle, u drugom kvartalu povećane su za 16.6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvoze se strani radnici

Analitičarka Raiffeisen banke Zrinka Živković Mijatović pretpostavlja da bi to mogao biti uvoz radne snage iz zemalja u kojima su plaće niže, a s njom se slaže i predsjednik granske udruge građevinara u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Mirko Habijanec.

"To je opći nered. Mnogi poslodavci, domaći i strani, ne poštuju kolektivni ugovor, nego isplaćuju minimalnu plaću, a onda, kroz razne modele, radnicima daju novac na crno", kaže Habijanec koji je izračunao da je u građevinarstvu trenutno zaposleno 25.000 do 30.000 stranih radnika, od njih 78.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokaz da pojedine građevinske tvrtke kalkuliraju sa smanjenjem troškova ogleda se i u činjenici da je nominalna plaća smanjena 4.1 posto, dok su ostali troškovi, poput doprinosa, pali za čak 8.4 posto.

Image
STIŽE NA TISUĆE NOVIH STRANIH RADNIKA: /

Vlada digla kvote; ako neće Hrvati raditi, ima tko će

Image
STIŽE NA TISUĆE NOVIH STRANIH RADNIKA: /

Vlada digla kvote; ako neće Hrvati raditi, ima tko će

Poslodavci očekuju pomoć države

Što se sektora industrije i usluga tiče, ukupni trošak rada povećan je 5.8 i 5.1 posto, u skladu s očekivanjima. Unatoč očekivanom nastavku pritisku na povećanje plaća, izgledno je da će poslodavci, bez obzira na nedostatak radne snage, biti oprezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sami nisu spremni za veće povećanje plaća, poslodavci ne sumnjaju da je takvo što nužno za zadržavanje radne snage. Pritom očekuju pomoć države u obliku daljnjeg smanjena poreza i neporeznih davanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo