HRVATSKI ANALITIČAR PROZVAO HDZ ZBOG LICEMJERJA: / 'Ta gesta može se tumačiti kao znak namjere da se BiH dalje dezintegrira'

Image
Foto: YouTube/Screenshot

Božo Kovačević prokomentirao je za Deutsche Welle kontroverzni odlazak hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na proslavu neustavnog praznika Republike Srpske

12.1.2019.
15:55
YouTube/Screenshot
VOYO logo

Politički analitičar i bivši veleposlanik u Moskvi, Božo Kovačević, prokomentirao je za Deutsche Welle kontroverzni odlazak hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na proslavu neustavnog praznika Republike Srpske, rekavši da "nije isključeno da veleposlanik nije po stranačkoj liniji dobio instrukcije" te da se cijeli događaj može "protumačiti kao znak namjere da se BiH i dalje dezintegrira".

Na toj proslavi posmrtno je odlikovan Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina, a Del Vechio je tvrdio kako zapravo nije bio na proslavi, već se isti dan susreo s Miloradom Dodikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega Ministarstvo vanjskih poslova donijelo je odluku o povlačenju Del Vechija iz BiH.

Image
SMIJENJEN VELEPOSLANIK KOJI JE SUDJELOVAO NA PROSLAVI DANA RS: /

Ministarstvo ga povlači iz BiH

Image
SMIJENJEN VELEPOSLANIK KOJI JE SUDJELOVAO NA PROSLAVI DANA RS: /

Ministarstvo ga povlači iz BiH

Del Vechio je trebao obavijestiti Ministarstvo

Kovačević je mišljenja da veleposlanik inače ne mora unaprijed obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u slučaju diplomatskih primanja. Međutim, budući da je riječ o neustavnom prazniku Republike Srpske na kojem do sada hrvatski veleposlanici nisu sudjelovali, u ovom slučaju veleposlanik je trebao izvijestiti Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Politika Milorada Dodika je politika dezintegracije BiH. A sve deklarativne izjave predstavnika hrvatske vlasti su suprotne, iako sadržaj politike nije uvijek u skladu s tim izjavama kojima je zajednički nazivnik integritet BiH. Dodik tvrdi upravo suprotno pa je krajnje neobično da je hrvatski veleposlanik tamo bio", smatra Kovačević, nadodavši da s "obzirom na povlaštene odnose između HDZ-a i HDZ-a BiH nije isključeno da veleposlanik nije po stranačkoj liniji dobio instrukcije."

Kovačević smatra da je taj događaj dokaz da su u BiH Srbi i Hrvati svojevrsni saveznici protiv Bošnjaka, no ipak s određenim rezervama: „Sama prisutnost Dragana Čovića (HDZ BiH) na svečanosti govori o tome. Ne može se reći izričito Hrvati, već je HDZ BiH trenutni saveznik s Dodikom. Razlog je taj jer očekuje podršku njegove stranke da se promijeni izborni zakon."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znak daljnje dezintegracije BiH?

Na pitanje DW-a vodi li ta suradnja prema trećem entitetu u BiH, posebno u svjetlu izglasane Deklaracije o položaju Hrvata u BiH te kakva bi uloga Hrvatske mogla biti u tome, Kovačević je rekao da je teško procijeniti koliko je događaj vezan za proslavu neustavnog praznika RS "korak bliže ostvarivanju tog cilja".

"To je politika HDZ-a BiH. S obzirom na to da su svi diplomati relevantnih zemalja, osim Rusije, ignorirali taj poziv, vjerojatno će Hrvatska biti na stanovit način izolirana. Ta gesta Čovića i veleposlanika Del Vechia mogla bi biti protumačena kao znak namjere da se BiH i dalje dezintegrira", odgovara nam Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Licemjerno ponašanje HDZ-a

I dok je veleposlanik Del Vechio gotovo otpisan, interesantno je da nitko iz HDZ-a, pa ni sam premijer Andrej Plenković, nije osudio to što je Dragan Čović prisustvovao svečanosti.

„Iskustvo pokazuje da, što god HDZ u Hrvatskoj napravi, to ne može pokolebati njegove biračko tijelo", rekao je Kovačević, podsjećajući da HDZ ne krije da je HDZ BiH njegova sestrinska stranka te da su do sada podržavali politiku HDZ-a BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara, podsjeća Kovačević, kako komentiraju Čovićevo prisustvo na svečanosti, HDZ je samo odgovorio da je HDZ BiH autonomna stranka te da ne vide problem u tome ako je to korisno za stranku.

"No nisu odgovorili na pitanje podržavaju li hrvatska Vlada i HDZ takvo shvaćanje koristi za HDZ BiH", naglašava Kovačević u razgovoru za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo