RAZUMIJEMO LI ŠTO SVE MOŽE DATA SCIENCE? / Hrvatske znanstvenice otkrivaju svoje metode i trikove

Image

Women in data science (WiDS) konferencija nije namijenjena samo ženama.

18.2.2020.
9:37
VOYO logo

WiDS je kao konferencija započeo u studenom 2015. na Stanfordu, a danas WiDS uključuje globalnu konferenciju s oko 150+ regionalnih događaja širom svijeta.

WiDS Zagreb 2020 druga je po redu WiDS konferencija u Zagrebu i treća u Hrvatskoj s ciljem da nadahne, educira o podatkovnoj znanosti i podupre žene u tom području, a ove godine održat će se kao 2-dnevno događanje 4. i 5. ožujka u zagrebačkom HUB385.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tip događanja izvrstan je način da proširite vaše znanje o najnovijim tehnologijama i istraživanjima vezanim uz obradu i korištenje podatka u raznim domenama, a saznat ćete kako vodeća poduzeća u tim područjima koriste znanost za svoj uspjeh.

Dan prije konferencije, 4. ožujka očekuju vas zanimljive tehničke radionice za koje je dovoljno osnovno predznanje programiranje - 'Uvod u KNIME i usporedba s Pythonom: Izrada modela za glazbene preporuke i predviđanje broja poziva u call centar' održat će podatkovna znanstvenica Ana Brajdić iz Hrvatskog telekoma, podatkovna znanstvenica PBZ-a Kristina Grlić imat će radionicu 'Od osnova Pythona do predviđanja preporuke za odabir filmova', a treća radionica 'Uvod u razvoj chatbotova uz instruktoricu' održat će Tajana Šokec, freelancerica diplomirala na FOI Varaždin koja je tijekom studija sudjelovala u izradi B.A.R.I.C.A. chatbota koji služi studentima tog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

WiDS Zagreb ambasadorice

WiDS konferenciju je izvorno pokrenula Judy Logan na sveučilištu Stanfordu, gdje se i dalje redovito održava, a za prvu domaću inačicu WiDS konferencije zaslužna je Andrea Knez Karačić uz podršku agencije Wanderlust Events.

Andrea je 2018. dovela WiDS u Hrvatsku, kao prva WiDS Zagreb ambasadorica, a osim kroz WiDS, Andrea je aktivna u podizanju svijesti o potrebi za edukacijom u STEM-u kroz blog CodeWithCream, volontiranjem u udruzi Code Club te organizacijom Leading in Tech meetupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je portalu Netokracija objasnila 2018. godine, do Andreje je tim WiDS-a došao preko preporuke, kada su htjeli ovaj događaj proširiti globalno:

"Mene su preporučili Judy kao vrlo entuzijastičnu i motiviranu osobu i tek sam se u prvom razgovoru s njom susrela s konferencijom i njenim ciljevima. Odlučila sam pokrenuti ovu konferenciju jer odgovara nekom mojim životnim ciljevima – učiti, napredovati i motivirati druge da čine isto, te pokazati ljudima da mogu ostvariti sve što požele. Priliku da, uz svu negativnost koju slušamo po medijima, pokažem ljudima u Hrvatskoj koliko fenomenalnih firmi ovdje postoji, uz sve probleme jednakosti žena o kojima se priča, pokažem žene koje ganjaju svoje ciljeve, te uz sve kritike našem školstvu, pokažem da ne zaostajemo za svijetom po pitanju znanosti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2019. WiDS se održao u Osijeku, a Andrea se ponovno odlučuje organizirati WiDS u Zagrebu nakon što ju Judy sa Stanforda spaja s matematičarkom Marijom Drašković, specijalisticom za upravljanje podacima koja se odlučuje prijaviti kao nova WiDS ambasadorica. Marija je sudjelovala u izboru ovogodišnjih predavanja potaknuta jednom osobnom pričom iz svog okruženja. Radi se o predavanju 'Kako sam spasila svoje dijete uz pomoć podataka' koje će održati Ana Dumić iz Hrvatskog Telekoma i koje ćete moći poslušati 5.3. na WiDS Zagreb 2020 konferenciji. Za to izlaganje organizatorice vjeruju da će inspirirati neke nove data science primjene u zdravstvu koje bi u budućnosti mogle pomoći roditeljima djece s rijetkim bolestima i osobama s epilepsijom.

Ambasadorice ovogodišnjeg WiDS Zagreb 2020 ističu da data science itekako može imati jak društveni utjecaj te da je glavni cilj konferencije pokazati osobama koje bi se voljele upustiti u područje podatkovne znanosti da imaju priliku ostvariti sve što požele i da ne moraju seliti van države da bi uspjele u ovom području. Baš zbog toga su odabrane govornice koje trenutno rade i djeluju u Hrvatskoj makar su se mnoge od njih školovale i postizale uspjehe i u inozemstvu na nekim od prestižnijih sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Koja zanimljiva predavanja očekivati na WiDS konferenciji 5. ožujka?

Među 12 predavanja na dan konferencije 5.3. ističemo Keynote govornicu Kristinu Šorić, profesoricu na RIT Croatia koja će se predstaviti s temom digitalnih lanaca opskrbe i Marinu Ivašić-Kos sa Sveučilišta u Rijeci koja će prenijeti otkrića u korištenju podatkovne znanosti u rukometu.

Ana Anđal ispričat će čega to u podacima o gledanosti ima više od televizije, Barbara Pongračić pričat će o prediktorima potresa, a Ana-Marija Petric koja je magistrirala na Oxfordu u temi će spojiti prediktivnost jezika s tekstovima s novinskih web portala. Predavačica Andrijana Brkić bila je 2015. kao studentica PMF-a u pobjedničkom timu data science natjecanja Mozgalo, a u predavanju će ispričati kako danas matematičkim modelima pomažu e-commerce klijentima dok će Taja Kuzmić otkriti kako prediktivno modeliranje ima veze s donošenjem odluka u strategiji razvoja proizvoda. Darja Barišić i Jelena Kolega vratit će se u podatkovni pješčanik i ponovno izgraditi temelje za data science u svijetu digitalnih plaćanja, dok će Kristina Bagarić i Smilja Plišić objasniti koliko je bitno uzeti vanjske faktore i sudjelovanje poslovanja u obzir pri poboljšanju machine learning modela. Sanja Seljan, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu otkrit na koje načine Big data može u raznim industrijama biti izvor novih znanja, a Jasmina Kolonić u predavanju će prenijeti kako se R&D proces može postaviti iz podatkovne perspektive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija konferencije je kroz žene kao govornice i organizatorice potaknuti, educirati i podržati prisutnost žena u podatkovnoj znanosti. Izlaganja isključivo žena iz data science područja iznimno su važna kako bi se rješavali izazovi širom domene te potaknulo da se više žena istakne u području i prenese svoja iskustva.

Na panelu 'Manje priče, više podataka – razumijemo li zaista što donosi data science?' diskutirat će Sanda Martinčić–Ipšić, redovna profesorica na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci, Lucija Iličić, psihologinja koja ima iskustva statističkoj analizi podataka i raznim oblicima razvoja poslovanja u IT sektoru (dio Mastercardovog projekta "1in4 milijuna: kako smo ostvarili svoj san u Hrvatskoj), Kristina Reicher - Business Intelligence konzultantica u Koiosu te će panel moderirati Mirjana Domazet-Lošo, docentica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva - Zavod za primijenjeno računarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više detalja o predavanjima i programu možete saznati na službenim stranicama WiDS Zagreb 2020 na www.widszagreb.org, a ulaznice za radionice i konferenciju dostupne su i putem direktnog linka.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku poslušati inspirativne govornice i dodatno se educirati u data science području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo