HRVATSKA LOŠA U BORBI S KORUPCIJOM: / Sa 47 bodova završili smo na neslavnom mjestu, u društvu Bugarske; jedna susjedna zemlja nas je pretekla

Image
Foto: Thinkstock, blazic27

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa.

23.1.2020.
10:46
Thinkstock, blazic27
VOYO logo

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019. Hrvatska je na 63. mjestu sa 47 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinu.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2019. godini su Danska i Novi Zeland sa 87, Finska sa 86, te Singapur, Švedska i Švicarska sa 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija sa 13, Južni Sudan sa 12, te Somalija sa samo devet bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska i Mađarska sa 44 boda, te Bugarska sa 43 boda. Grčka je napredovala za tri boda i pretekla Hrvatsku sa 48 bodova. Prosjek članica Europske unije je 64 boda, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova.

Image
INDEKS KORUPCIJE: /

Hrvatska je napredovala ali je još uvijek iza Butana, Bocvane i Ruande

Image
INDEKS KORUPCIJE: /

Hrvatska je napredovala ali je još uvijek iza Butana, Bocvane i Ruande

U odnosu na države u okruženju prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora i Srbija ostale su na istom broju bodova, dok su Hrvatska i Kosovo pali za jedan bod, a Bosna i Hercegovina za dva boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija ima 60 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina i Kosovo 36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

Korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca

"Indeks percepcije korupcije za 2019. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u ovom trenutku predsjeda Vijećem Europske unije, borbu protiv korupcije stavlja u prioritet svojih aktivnosti, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 40 bodova od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo