ulaganje u obrazovanje / Hrvatska za obnovu i izgradnju studentskih domova izvlači milijardu kuna iz EU fondova

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Ovim potezom će se poboljšati uvjeti studiranja studenata, a s druge strane zaposliti građevinska operativa", kazao je tom prilikom ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar

22.9.2015.
16:01
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Gotovo milijarda kuna osigurana je za rekonstrukciju starih i izgradnju novih studentskih domova u Hrvatskoj u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., istaknuto je u utorak na predstavljanju započetih i budućih projekata modernizacije i proširenja infrastrukture studentskog smještaja.

Image
kreće se u veliku obnovu /

Oko 4.000 studenata ostaje bez smještaja u domovima Cvjetno naselje i Stjepan Radić

Image
kreće se u veliku obnovu /

Oko 4.000 studenata ostaje bez smještaja u domovima Cvjetno naselje i Stjepan Radić

U sklopu programa "Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju" osigurano je 934 milijuna kuna, od čega će iz europskog fondova biti osigurano gotovo 800 milijuna kuna, a ostatak će se pokriti iz hrvatskog proračuna. Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga otvoren je početkom rujna i trajat će do iskorištavanja sredstava, rečeno je na predstavljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time će se poboljšati uvjeti studiranja studenata, a s druge strane zaposliti građevinska operativa", kazao je tom prilikom ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Istaknuo je da više od 60 posto studenata studira izvan mjesta prebivališta, a da pokrivenost smještajem iznosi samo 15 posto. "Želimo do 2023. godine povećati kapacitet za 27 posto i obnoviti gotovo polovicu postojećeg, odnosno postići pokrivenost studenskim smještajem od 20 posto potrebitih", rekao je Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je za obrazovanje iz EU fondova ukupno osigurano dvije milijarde kuna, s tim da će se drugih nešto manje od milijardu kuna investirati u projekt reforme kurikuluma u sklopu kojeg će većina biti uložena u obrazovanje nastavnika.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je da je dosad u ovoj godini otvoreno javnih poziva za projekte financirane iz EU fondova u vrijednosti 550 milijuna eura, te da se do kraja godine očekuje još oko 500 milijuna eura otvorenih poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih šest mjeseci ove godine iz EU fondova ukupno isplaćeno gotovo 3 milijarde kuna, naprema milijardu kuna u istom razdoblju prošle godine, kazao je. "To je ogroman doprinos rastu investicija i BDP-a u Hrvatskoj", istaknuo je Grčić, dodavši da i u idućem razdoblju očekuje ogroman doprinos europskih fondova ubrzavanju gospodarskog rasta.

Na konferenciji su predstavljeni i potpisani ugovori za visoka učilišta u sklopu Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. "Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020". Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 1,35 milijuna kuna kojima je cilj modernizacija infrastrukturnih kapaciteta vezanih uz istraživanje, razvoj i inovacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo