'HRVATSKA VLADA JE PALA, IDE SE NA NOVE IZBORE': / Ugledni analitičar komentira krizu vlasti

Image
3.6.2016.
22:02
VOYO logo

"Mislim da je to gospodinOreškovićKaramarkaPetrova i čini mi se da je on srušio svoju vlastitu Vladu što je Karamarko svojom nedavnom izjavom i potvrdio. Dakle, Hrvatska više nema Vladu", rekao je Cipek.

Na pitanje koji su njegovi motivi i ima li političkih ambicija Cipek odgovara: "Mislim da ima, mislim da je zapravo tim svojim zahtjevom koji je nerealan, mislim da je čak i on koji nema iskustva u politici shvaćao da se radi o zahtjevu koji nitko neće moći ispuniti i da želi osnovati svoju novu stranku i da bi se možda mogao uključiti u izbornu borbu. Ta bi stranka s obzirom na profil njegovih savjetnika mogla spojiti jedan svjetonazorski konzervativizam s jedne strane, a s druge strane jednu neoliberalnu ideologiju koja zagovara da je ekonomija iznad svega, a da su ljudi na kraju tog hranidbenog lanca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTPUNI RASPAD SISTEMA: /

HDZ će rušiti Oreškovića u Saboru ako sam ne podnese ostavku!

Image
POTPUNI RASPAD SISTEMA: /

HDZ će rušiti Oreškovića u Saboru ako sam ne podnese ostavku!

'Kako sada stoje stvari izgleda da će izbori biti na jesen – kraj rujna ili listopad'

Analitičar smatra da će Karamarko očito pokušati s preslagivanjem, što je i rekao. "On ima 67 mandata, treba im 76, ja bih čak rekao da kad bi to preslagivanje uspjelo Vlada ne bi mogla funkcionirati i mislim da je vrijeme da se svi zajedno pripremimo na izbore. Da bismo došli do izbora, kad padne Vlada a mislim da će to biti ovih dana, Parlament ima još tridesetak dana da se izvrši to takozvano preslagivanje unutar Parlamenta. Ako se to ne uspije izvršiti u tih trideset dana onda se raspušta Sabor i nakon što se Sabor raspusti onda predsjednica treba raspisati nove izbore u roku od šezdeset dana. Kako sada stoje stvari izgleda da će izbori biti na jesen – kraj rujna ili listopad", rekao je.

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

'Najpoštenije je prema hrvatskim građanima da se ide na izbore'

Na konstataciju da HDZ želi Karamarka za premijer Cipek je odgovorio je li to realno i moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni imaju 67 glasova, vjerojatno će dobiti još neke. To bi bilo iznenađenje, ali nije nerealno. Radi se o političkoj stranci koja je vječno u tom procesu pregovaranja iza zavjesa tako da bi mogli doći do 76 mandata koliko im je potrebno. Mislim da ta Vlada koja bi imala tu većinu u Parlamentu ne bi mogla do kraja funkcionirati jer bi ta tanka većina stalno bila ugrožena. Tada bi se pojavilo pitanje povjerenja Vladi kada bi se glasalo o idućem budžetu tako da mi se čini da nakon tog pokušaja opet slijedi jedna kriza Vlade. Najpoštenije je prema hrvatskim građanima da se ide na izbore i da oni sami odaberu onog tko će im vladati. Nadam se da smo svi zajedno iz ovoga izvukli pouke i da smo shvatili da menadžeri ne mogu voditi vladu. Nažalost, nismo učili na tuđim greškama nego smo morali naučiti na vlastitoj pogrešci. Hrvatska Vlada je pala i ići će se na nove izbore", rekao je Cipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo