VELIKA PROMJENA / Hrvatska uvodi obavezan zatvor za obiteljske nasilnike, više se neće izricati zabrana prilaska

Image
Foto: Damir Spehar/Pixsell

Trenutačno postoji sedam odjela koji pružaju potporu žrtvama tijekom sudskog postupka i informiraju žrtve o njihovim pravima

17.9.2022.
10:37
Damir Spehar/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa i uprave ovog je ljeta počelo osnivati nove odjele za podršku žrtvama i svjedocima na svim županijskim sudovima, Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu i Općinskom sudu u Splitu, piše u subotu Jutarnji list.

Trenutačno je osnovano sedam odjela koji pružaju potporu žrtvama tijekom sudskog postupka i informiraju žrtve o njihovim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U narednom će se razdoblju, najavljuju u Ministarstvu, osnovati dodatnih deset odjela. Ističu da djeluje Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela te da je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu žrtvama i svjedocima kaznenih djela na raspolaganju besplatni telefon 116 006.

Image
ŽIVOTNI INTERVJU - DŽENISA PECOTIĆ /

'Zbog prometne nesreće nisam mogla na arhitekturu, a uspjela sam preživjeti i karcinom dojke'

Image
ŽIVOTNI INTERVJU - DŽENISA PECOTIĆ /

'Zbog prometne nesreće nisam mogla na arhitekturu, a uspjela sam preživjeti i karcinom dojke'

"U suradnji s Mrežom podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koju čini 11 organizacija civilnog društva i koje djeluju u 17 županija, a koordinira ih Ženska soba, osigurana je dodatna potpora žrtvama i svjedocima. Mreža podrške se financira iz lutrijskih sredstava", kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S MUP-om su potpisali sporazum o suradnji na projektu uspostave sustava upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima. Pilot-projekt se provodi u PU koprivničko-križevačkoj, PU zagrebačkoj i 7. policijskoj postaji Zagreb.

Policajci žrtvu obavještavaju o njezinim pravima i daju joj obrazac kojim daje pristanak da se njezini podaci dostave Udruzi putem sigurne mail adrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga odnosno Nacionalni pozivni centar proaktivno kontaktira žrtvu i provjerava je li joj potrebna pomoć ili podrška. Za rad Mreže i Nacionalnog centra dodijeljeno je 16,6 milijuna kuna, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Uvodi se obvezan zatvor

Jutarnji piše da se uvodi obavezan zatvor za obiteljske nasilnike te da se ukida praksa da se pritvor zamijeni zabranom prilaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako postoji opasnost da će nasilnik ponoviti kazneno djelo, onda on predstavlja opasnost za žrtvu, ali i za društvo, stoga ne bi trebao biti na slobodi", kažu u Ministarstvu pravosuđa, koje osniva radnu skupinu za izmjene Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Sudskog registra te Sudskog poslovnika. Izmjene će biti gotove do kraja godine i uputiti se u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo