HRVATSKA UVODI EURO PREMA PLANU: / Tijekom ljeta ulazimo u 'čekaonicu' za eurozonu. Koliko ste spremni reći zbogom kuni?

Image

Nakon ulaska Hrvatske u ERM II, to će ponajprije značiti određivanje tečaja po kojem će se u budućnosti obaviti zamjena kune za euro, kao i raspon dopustivih fluktuacija oko središnjeg pariteta

8.6.2020.
8:34
VOYO logo

Proces uvođenja eura u Hrvatskoj će se ipak odvijati planiranim tijekom i unatoč korona-krizi koja je izazvala poremećaje, vjeruje agencija Fitch koja je prije dva mjeseca iznijela mogućnost odgode ulaska Lijepe naše u tečajni mehanizam ERM II.

Kako piše Jutarnji list, posljednje izvješće o stanju hrvatske ekonomije iznosi očekivanja da će europske institucije nastaviti s procesom pristupa tečajnom mehanizmu i bankovnoj uniji. Hrvatska će u trećem tromjesečju, tijekom ljetnih mjeseci, formalno završiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, što je čekaonica za eurozonu u kojoj mora provesti najmanje dvije i pol godine, očekuje rejting agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JESMO LI SPREMNI ZA UVOĐENJE EURA? Europska središnja banka secirala pet najvećih hrvatskih banaka: /

Evo kako su prošle...

Image
JESMO LI SPREMNI ZA UVOĐENJE EURA? Europska središnja banka secirala pet najvećih hrvatskih banaka: /

Evo kako su prošle...

Vlada ispunila 19 reformskih mjera

Što se tiče Hrvatske "domaće zadaće", Vlada je prije mjesec dana izvijestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mjera, dok je ovih dana HNB izvijestio da je pet banaka uspješno prošlo test kontrole kvalitete njihove imovine koju je provela Europska centralna banka. Kako javlja Jutarnji list, prema izjavama hrvatskih čelnika, Vlada će uskoro obavijestiti europske institucije o provedbi svih mjera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice eurozone o rezultatima procjene kvalitete imovine pet hrvatskih banaka.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

08.05.2020., Zagreb - Ministar financija Zdravko Maric dolazi u Banske dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Pozitivan odgovor ECB-a očekuje se do sredine srpnja te nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahtjeva za ulazak u ERM i uspostavu bliske suradnje HNB-a i ECB-a. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, proces bi trebao biti završen narednih mjeseci. Nakon ulaska Hrvatske u ERM II, to će ponajprije značiti određivanje tečaja po kojem će se u budućnosti obaviti zamjena kune za euro, kao i raspon dopustivih fluktuacija oko središnjeg pariteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji paritet

Kada je riječ o rasponu fluktuacija, on ne smije biti veći od plus-minus 15 posto. U zadnjih 20 godina kuna je fluktuirala plus-minus pet posto oko prosjeka od 7,42 kune za euro, stoga se očekuje da će i središnji paritet zamjene biti utvrđen približno oko te tržišne razine tečaja.

Što se tiče ulaska u bankovnu uniju, to znači da će ECB donijeti odluku o početku bliske suradnje s hrvatskom središnjom bankom i nad kojim će bankama provoditi izravnu superviziju. HNB će u ime ECB-a provoditi superviziju nad preostalima, manje značajnim bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo