ŽESTOKE PRIPREME ZA HRVATSKO PREDSJEDANJE EU-OM: / Pogledajte kako se naši policajci spremaju za slučaj napada ili atentata

Image
Foto: RTL/Screenshot

Sigurnosne pripreme za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u punom su jeku

6.11.2019.
21:36
RTL/Screenshot
VOYO logo

Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom ekipa RTL-ove Potrage posjetila je Upravu za posebne poslove sigurnosti kako bi pratila njihove pripreme u slučaju napada. "Pretpostavka je da će naši pratitelji u slučaju da dođe do napada barem jedan dio njih biti teško ranjen ili smrtno ranjen", rekao je Krunoslav Garišić iz Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Nekoliko je ključnih osobina koje moraju imati policajci, a jedna od bitnijih je zrelost. Regrutiraju ih najčešće iz redova interventne i specijalne policije. Oni vježbaju svakodnevno na poligonu u Vrbovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam strog, kada se radi s oružjem, nema mjesta pogrešci i zato moram biti strog. Osiguranje štićenih osoba ima svoje standarde koje ne može zadovoljiti svatko, kad je obuka - nekad netko ne zadovolji", rekao je Slaven Petrović. "Krenuo sam od od temeljne policije do interventne i sada sam u Upravi za poslove sigurnosti. Ja sam instruktor za vještinu gađanja", objašnjava.

Image
ŠTO ČEKA HRVATSKU NA ČELU EU? /

'Preuzimamo predsjedavanje kada će političke snage biti potpuno presložene'

Image
ŠTO ČEKA HRVATSKU NA ČELU EU? /

'Preuzimamo predsjedavanje kada će političke snage biti potpuno presložene'

Sve više žena u timovima

U ovim je ekipama sve više žena jer premijerke, šefice država i ministrice sve češće traže da im u pratnji bude žena. Oni vježbaju bijeg nakon oružanog napada, a obuka je intenzivnija otkako je poznat datum hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko timova koji će čuvati čelnike Europske unije. "Mi smo pravodobno krenuli čim je najavljeno predsjedanje i počeli smo s redovnim treninzima", rekao je pomoćnik načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Igor Matičić.

Proteklih su godina imali više sigurnosno zanimljivih događaja."Tu je bio predsjednik Ruske Federacije, ove godine premijer Kine, Summit 16 plus. Veliki angažman bio je dijelom u Zagrebu, a dijelom u Dubrovniku", kaže Igor. "Naša su iskustva na razini Europe. Imamo dobru logističku potporu i tu se napravi jedan zajednički tim, nadopunjujemo se, ne preklapamo se", dodaje Krunoslav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika razina stresa

"Svaki dan jedan tim odrađuje vježbu. Razina stresa je visoka. Uprava za posebne poslove sigurnosti ima tu potrebnu dozu smirenosti i odlučnosti", rekao je Miroslav Pejkić iz Uprave za posebne poslove sigurnosti. Postoji poseban tim koji dolazi na teren prije štićenih osoba i svi predmeti moraju proći proceduru pregleda.

Ivica Pavlaković, instruktor je za specijalističku vožnju, kaže da svi posjeduju B kategoriju te je naglasio kako je vožnja u koloni drugačija od vožnje u censtovnom prometu. "Bitna je percepcija kako bismo mogli predviđati situacije i naći način kako da ih spriječimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će sve koštati?

Glavna adresa predsjedanja EU bit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a u Ministarstvu vanjskih poslova uvjeravaju da će radovi biti gotovi na vrijeme. Troškovi preuređenja Nacionalne i sveučilišne knjižnice posljednjih se mjeseci povećao. Nije jasno koliko stoji preseljenje i najam prostora za gruntovnicu u Sky Officeu. Koliko će se potrošiti na uređenje odgovorio je Goran Markotić.

"Mi smo sebi zacrtali od 50 do 70 mil. eura i nastojat ćemo biti što štedljiviji. Ovo izgleda kao jako velik iznos, ali koristi od predsjedanja su tolike za politički ugled zemlje. To je ispit zrelosti, a imat ćemo i izravne koristi od noćenja 2500 izaslanika, 34.000 noćenja…".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će za potrebe predsjedanjana na leasing nabaviti 90 vozila vrijednih oko 4 milijuna kuna. Catering će stajati oko 8 i pol milijuna kuna, jednako kao i najam informacijskog sustava. Više od 9 milijuna stajat će najam konferencijske opreme i tehničke podrške, promotivni materijali za sudionike iznose oko 4 milijuna.

Najviše profitiraju ministri i visoki činovnici

"Mi se nismo obraćali međunarodnim korporacijama nego smo se uglavnom orijentirali na domaće tvrtke", rekao je Markotić. No, najviše će, čini se, profitirati ministri i visoki činovnici. U njih su već, kako bi se pripremili za nove usluge na europskoj pozornici, uloženi milijuni. "Oni će zastupati sve države EU", kaže Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministrima je potrebno dodatno usavršavanje jer je Vijeće Europske unije glas država članica, nastupaju kao predstavnici svih država članica, zato moraju proći edukacije da bi što sigurnije nastupali pred javnošću, ne samo domaćom nego i svjetskom", rekao je Markotić. Hoteli će biti puni, dovršit će se kongresni centri, zaposliti novi ljudi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo