komu vjerovati? / Hrvatska uskoro na svoj teritorij pušta GMO? Iz HDZ-a i SDP-a poručuju da se to neće dogoditi

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Europska direktiva s kojom se usklađivao zakon po prvi put državama članicama omogućava da samostalno i neovisno o Bruxellesu ograničavaju ili zabranjuju GMO na svom teritoriju

6.2.2018.
8:27
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Prije nekoliko dana 90 zastupnika u Saboru podržalo je izmjene Zakona o GMO-u. Protiv novih izmjena ih je ostalo samo 16, među njima i MOST-ov Miro Bulj, koji je uvjeren kako se izmjenama otvaraju vrata GMO-u u Hrvatskoj. 

Kako smatra Bulj, građani bi nakon novih izmjena postali pokusni kunići za GMO proizvode, piše N1. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Republika Hrvatska ima znatne potencijale u tradicionalnoj proizvodnji hrane što je već neosporna i prepoznata činjenica, koju je potrebno sačuvati i unaprijediti. Isto tako gotovo sve županije su zabranile GMO na svojim područjima tako da je logičan slijed da se isto uredi zakonski na cijelom području RH", pojašnjavao je Bulj svoje stajalište. 

Ako se pita Josipa Križanića koji je u ime HDZ-a u Saboru branio zakon, zastupnici nisu donijeli ništa novo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim izmjenama smo se samo uskladili s EU pilotom i Vladi, ali i 21 županiji koje su odluke već donijele, dali mogućnost damože donijeti odluku o zabrani i ograničavanju i što se tiče sjemena i uzgoja. I kao vlada i kao HDZ protiv smo GMO-a i protiv smo da se sije GMO. Mi smo sada samo Vladi dali mogućnost da donese uredbu o ograničavanju i da pritom ne mora ništa objašnjavati Europskoj uniji", rekao je Križanić i pojasnio kako se sada samo propisalo tko točno donosi odluku i koji su razlozi za zabranu ili ograničavanje GMO-a, a koji prije nisu bili navedeni. 

"Ti koji su sada glasni moraju znati da je Milanovićeva Vlada omogućila uvoz GMO hrane za životinje. Ako su lijeva i desna strana Sabora glasale 'za', to pokazuje da tu nema ništa sporno", kaže Križanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska direktiva s kojom se usklađivao zakon po prvi put državama članicama omogućava da samostalno i neovisno o Bruxellesu ograničavaju ili zabranjuju GMO na svom teritoriju. Zbog toga se, kako tvrde neki, u izmjenama navode i razlozi zbog kojih Hrvatska može tražiti izuzeće odnosno zabranu GMO proizvoda iako je ono odobren na razini Europske unije, piše N1.

Željko Jovanović iz SDP-a pak tvrdi kako se u cjelokupnoj raspravi o izmjenama Zakon dezinformira javnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet se od strane nekih dezinformira javnost, nije omogućen ni uvoz ni uzgoj GMO proizvoda, nego upravo suprotno. Radi se o zakonu koji osigurava da Hrvatska i dalje ostaje na cijelom svom području GMO uzgojem slobodna zemlja i to nitko ne može promijeniti. Dakle, Hrvatska se odlučila da bude GMO uzgoj free država i nitko joj ne može nametnuti drugačiji stav. Sve drugo što se govori nije istina i neodgovorno je dezinformiranje javnosti", kaže Jovanović za tportal

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo